OLJE OG GASS

Mer til seismikk i nord

Det blir nye undersøkelser i nord neste år for seismikkskipet "BOS Atlantic" som i sommer gjennomførte de omstridte seismikkundersøkelsene utenfor Lofoten og Vesterålen på vegne av Oljedirektoratet.
Det blir nye undersøkelser i nord neste år for seismikkskipet "BOS Atlantic" som i sommer gjennomførte de omstridte seismikkundersøkelsene utenfor Lofoten og Vesterålen på vegne av Oljedirektoratet. Bilde: Bjørnbakk, Jan-Morten

Oljedirektoratets omstridte kartlegging av Nordland VII og Troms II har pågått i 2007 og 2008.

I neste års statsbudsjett bevilger regjeringen nye 200 millioner kroner til undersøkelsene.

– Avslutningen av det treårige kartleggingsprogrammet vil gi ny kunnskap om ressursene i dette området og styrke regjeringens grunnlag for å oppdatere forvaltningsplanen i 2010, skriver Olje- og energidepartementet.

Skal redusere konflikter

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen understreker at regjeringen er svært opptatt av å redusere konfliktene mellom petroleums- og fiskerinæringene.

– Vi vil gjøre det som behøves for å sikre en best mulig prosess, både for fiskerne og Oljedirektoratet, og som følger opp stortingsvedtaket om innsamling av seismiske data, kommenterer statsråden.

Fornøyd oljebransje

Oljeindustriens Landsforening (OLF) sier seg fornøyd med at bevilgningene til seismikkundersøkelser utenfor Lofoten og Vesterålen øker med en tredel neste år.

– Dette er et viktig og riktig signal før revidering av forvaltningsplanen, sier OLF-direktør Per Terje Vold.

Han understreker at det er nødvendig å planlegge neste års seismikkinnsamling i tett dialog med fiskerne for å minske konfliktene.

OLF peker på at økningen på 88 millioner kroner til statlig oljevernberedskap er stor, men mener regjeringen burde satset ytterligere på oljevernberedskap og viser til at industrien de siste årene har satset 300 millioner kroner i beredskapstiltak.

– Mangler miljøaspekt

Bellona er imidlertid svært kritiske til at det kun er avsatt 51,5 millioner kroner til Mareano-programmet som skal kartlegge miljøet på havbunnen i sårbare områder i nord.

– Mareano hadde i utgangspunktet behov for 250 millioner kroner, og mangler 157 millioner kroner av denne summen for å fullføre programmet. Dermed blir ikke miljøaspektet ivaretatt, og kartleggingen av oljeforekomster på havbunnen kan alene legge grunnlaget for Forvaltningsplanen, skriver miljøstiftelsen i en pressemelding .

Oljemotstand i Nord-Norge øker

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.