OLJE OG GASS

– Mer testing av CO2-fangst er bortkastet

Teknologien er klar, mener Sintef-forsker.

Bilde: Håkon Jacobsen
11. mai 2012 - 07:35

Seniorforsker ved Sintef, Eirik Falck da Silva, mener at det utelukkende er politiske grunner til at man ikke allerede har satt i gang byggingen av et fullskala CO2-fangstanlegg på Mongstad.

Article2204_Image3599.jpg

Utsatt

I fjor ble investeringsbeslutningen for bygging av fullskala anlegg fremskjøvet til 2016, med begrunnelse om at man trengte lengre tid for avklaring om teknologien var sikker.

Falck da Silva mener at både Aker Clean Carbons og Alstoms teknologier er klare for fullskalaanlegg.

– Teknologien som kan brukes er gitt, så det vil ikke endre seg om man drøyer noen år til. Teknologien kan også videre­utvikles mens man bygger fullskala­anlegget, sier Falck da Silva til Teknisk Ukeblad.

Les også: CO2-renseanlegget kan bli stående uten CO2

Testsenteret på Mongstad åpnet

Meningsløst

Regjeringen budsjetterer med at tre milliarder kroner skal brukes på testingen av CO2-fangstteknologiene frem mot en investeringsbeslutning i 2016.

– Med de ressursene som brukes på utredning på Mongstad får man ikke noe mer energioptimalisering ved å drøye byggingen av et fullskalaanlegg, sier Falck da Silva.

I en kronikk i Dagens Næringsliv skriver forskeren at «det fremstår som meningsløs ressursbruk hvis det ikke er en reell intensjon til stede for å faktisk bygge anlegget».

Bør hente anbud

Aker Clean Carbon leverer CO2-fangstanlegg basert på den kjente aminteknologien. Selskapet har tidligere sagt at de er klare for å bygge et fullskala CO2-fangstanlegg.

TCMs teknologisjef Olav Falk-Pedersen sier Sintef-forsker Falck da Silvas utspill henger sammen med hvilken risiko man er villig til å ta.

– Kunnskapen vi får på TCM vil gjøre at fullskalaanlegg har en lavere risiko når det gjelder teknologi, kostnader og miljø, sier Falk-Pedersen.

Les også: Vurderer å legge ned Mongstad

– Regjeringen har blitt advart om Mongstad

Giske ville gi Mongstad bedre vilkår 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.