NATURVITENSKAP

Mer strøm til romstasjonen

Men plasseringen blir midlertidig – P6 skal senere utgjøre en del av stasjonens tverrgående rammeverk.

Solcellepanel-seksjonen består av to «vinger» som rulles ut hver sin vei og som består av to paneler. Hver ving har utrullet en lengde på 35,1 meter, mens bredden er 11,6 meter og massen 1090 kg. Bortimot 33.000 solceller skaffer en effekt på 32 kW, slik at solcellepanel-seksjonen, med en samlet lengde på 73,2 meter, vil kunne levere 64 kW. En elektrisk motor sørger for utrulling, inntrekking og rotasjon, det siste med en innrettingsnøyaktighet på pluss/minus én grad.

Til P6 hører også en 7,7 tonns Integrated Equipment Facility med blant annet seks nikkel-hydrogenbatterier som kan lades/tappes 38.000 ganger, et temperaturkontrollsystem med varmeveksler og datamaskiner. En såkalt Long Spacer skal sørge for tilstrekkelig separasjon når P6 monteres ved siden av P4 på det tverrgående rammeverket, og vil sørge for midlertidig kjøling av Destiny når den amerikanske laboratorieseksjonen ankommer i januar 2001.

Endeavour skal etter planen skytes opp 1. desember klokken 04.05 norsk tid. To av mannskapet på fem skal gjennomføre tre økter utenfor romfergen, og ferden får en varighet på omkring 11 dager.

Les mer om: