ENERGI

Mer resirkulering

2. mai 2001 - 16:23

Mangel på deponier for søppel har skapt behov for større grad av sortering og resirkulering. Årlig tømmes mer enn 50.000 tonn søppel i landfyllinger i Japan, og dette er et problem for landet. For ett år siden kom loven om resirkulering av papir, metall, glass og plastikk. Forbrukerne pålegges å sortere avfall fra husholdninger. Dette å fungere bra blant annet på grunn av japanernes lovlydighet.

Allerede i 1998 annonserte myndigheter at lov om resirkulering av visse typer hvitevarer, samt TV-apparater, ville bli innført fra 2001. 1. april i år kom Home Appliances Recycling Law, som dekker kun fire utvalgte produkttyper: Kjøleskap, aircondition, vaskemaskiner og TV-apparater.

Stimulere

Intensjonene i loven er å stimulere produsentene, som er gjort hovedansvarlige for resirkuleringen av brukt utstyr, til å produsere utstyr som lettere lar seg resirkulere. Kostnadene derimot skal bæres av forbrukeren. Meningen er å forlenge levetiden for slike produkt. Dette kan også skape et marked for brukte artikler, noe som nærmest er fraværende i Japan i dag.

Forbrukerne må få opp øynene for at prisen for et produkt ikke bare skal dekke produksjonen, men også det å bli kvitt produktet den dagen det ikke lenger brukes. De fire valgte produktartikler står for rundt 600.000 tonn av det som årlig blir deponert i landfyllinger, i overkant av én prosent av totalen. Men dette er artikler som krever volum, og som er til dels vanskelige å håndtere.

Produsenter går sammen

Pålegget om å etablere oppsamlingsstasjoner og resirkuleringsanlegg har brakt produsenter sammen i allianser for å bygge og drive felles anlegg. Matsushita Electric Industrial Co. og Toshiba Corp. har sammen etablert rundt 190 oppsamlingsstasjoner og 24 resirkuleringsanlegg i Japan. En sammenslutning av Hitachi Ltd., Mitsubishi Electric Corp., Sanyo Electric Co., Sony Corp. og Sharp Corp. har satt opp 190 oppsamlingsstasjoner og 15 resirkuleringsanlegg.

Produsentene har måttet justere sine produktstrategier for å kunne møte de utfordringer loven gir med hensyn til resirkulering. Dette har blant annet ført til sterk reduksjon i antall ulike materialtyper brukt i slikt utstyr. Som eksempel kan nevnes at Matsushita Electric, Japans største produsent av elektroniske forbrukerartikler, har redusert antallet forskjellige plasttyper brukt i sine produkt fra 1200 i 1997 til 109 i dag.

Forbrukerne betaler

1. april i år trådte også lovene som dekker produksjon, salg og distribusjon i kraft. Disse krever at miljøvurderinger skal legges til grunn i alle ledd.

Forbrukerne føler de nye lovene først og fremst på lommeboka. De skal betale faste satser for resirkuleringen, og de skal betale for henting og transport til oppsamlingssted.

Lover som dekker husholdningsavfall kommer senere i år, mens lover som dekker treverk, asfalt og betongavfall ventes å tre i kraft neste år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.