Mer regn i vente for flomutsatte områder – kan komme kraftige byger

Værgudene spiller ikke på lag med de flomutsatte områder på Østlandet. Fra tirsdag kveld skal det igjen bøtte ned – og det kan komme ganske kraftige byger.

Uværet Hans har allerede herjet på Østlandet. Fra tirsdag er det ventet mer regn.
Uværet Hans har allerede herjet på Østlandet. Fra tirsdag er det ventet mer regn. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB
14. aug. 2023 - 10:55

– Det ser ikke helt bra ut, sier statsmeteorolog Eirin Walstad Ristesund til NTB.

Uværet skal starte over Ringerike tirsdag ettermiddag og flytte seg nordover i løpet av natt til onsdag.

– Det blir ikke like ille som det var under Hans med tanke på mengden regn som kommer, men det kommer nok til at det kan gi konsekvenser for de områdene som allerede er rammet, sier Ristesund.

Hun sier det vurderes farevarsel på dette, knyttet opp mot flom og jordskred i de allerede nedregnede områdene.

Det er områdene rundt Mjøsa som får mest nedbør, men nøyaktig hvor de kraftigste bygene vil komme, er usikkert. Ifølge meteorologen snakker vi opp mot 20 millimeter på en time lokalt.

Det er bygene som vil gi størst konsekvenser i forhold til skred, mens det er den totale vannmengden som vil påvirke flomnivået. Ved 10-tiden mandag var det fortsatt rødt farevarsel om flom fra NVE for deler av Drammensvassdraget, mens det var oransje for deler av Glomma og Mjøsa.

– Det vil sannsynligvis ikke føre til at det går opp igjen i de store vassdragene og sjøene i Drammensvassdraget, Mjøsa og Øyeren, men det vil bidra til at vannstanden holder seg høy lenger, sier hydrolog Inger Karin Engen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

Natt til mandag har vannstanden i de flomstore innsjøene flatet ut og synker sakte, ifølge NVE. Unntaket er Tyrifjorden som fremdeles har steget litt i løpet av natten.

– Flom har med hvor mye vannføring det er i elvene, mens jordskred er mer knyttet til den kortvarige intensive nedbøren, sier Ristesund.

Redningsmannskaper evakuerer sivile i Orsk etter flom.
Les også

Flom truer ny storby i Russland

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.