IKT

Mer plass i vente

Odd R. Valmot
3. mars 2004 - 08:00

Om bare tre år vil en vanlig PC komme med harddisker på mellom 500 og 600 GB som standard.

Det hevder adm. direktør Mark Geenen i markedsanalyseselskapet TrendFocus til InfoWorld. Folk på farten vil også kunne boltre seg i plass. Vanlige bærbare PC-er vil få 300 GB, og supersmå harddisker, som allerede har kommet på markedet, vil ha vokst til røslige 20 GB.

Alle som tror harddisken vil bli feid av banen av ny teknologi, må tro om igjen, ifølge Greenen. Det finnes ingenting i kikkerten som kan konkurrere med IBMs oppfinnelse fra 1956 som kosteffektiv lagring av data.

Vertikal lagring

Allerede i år vil det komme disker på markedet som lagrer data vertikalt i stedet for horisontalt. Når de magnetiske domenene stilles på høykant, kan de pakkes mye tettere sammen. Det fine med denne teknologien er at produsentene kan benytte eksisterende produksjonslinjer, og 1 Tbit pr. kvadrattomme er innen rekkevidde. Det kan oversettes til vanlige 3,5 tommers harddisker med 1 TB lagringsplass. Fett!!

Spørsmålet vanlige forbrukere må stille seg er hva all plassen skal brukes til. De aller færreste har så mye bilder og musikk at de kan fylle opp et slikt volum. En disk på 1 TB vil ha plass til over tusen spillefilmer i DivX-format.

Ny teknologi

Tilhengerne av optisk lagring har spådd at dette er fremtiden i snart 15 år, men utviklingen av harddisken har gjort spådommene til skamme. Ingenting tyder på en optisk revolusjon i Greenens krystallkule. Flashminne er for kostbart til å kunne konkurrere om de store lagringsvolumene.

Fra 2006 og utover kommer det nye spennende teknologier som kan ha et potensial på visse områder. HAMR, eller heat-assisted magnetic recording og IBMs revolusjonerende millipede er teknologier som man bør være oppmerksom på.

I år vil harddiskindustrien levere over 300 millioner enheter, en økning på 16 prosent fra i fjor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.