OLJE OG GASS

Mer olje med bedre bor

MER OLJE: Oljeselskap verden over viser nå stor interesse for en britisk oppfinnelse der leteboring og feltutbygging kan bli rimeligerte og gi raskere resultat. Teknikken vil kunne gjøre det interessant å bygge ut mer marginale oljefelt.
MER OLJE: Oljeselskap verden over viser nå stor interesse for en britisk oppfinnelse der leteboring og feltutbygging kan bli rimeligerte og gi raskere resultat. Teknikken vil kunne gjøre det interessant å bygge ut mer marginale oljefelt. Bilde: LPS

Det britiske selskapet Meciria har fått 3,6 millioner offentlige kroner for å utvikle utstyret videre.

Først neste år vil Meciria avsløre detaljer om teknologien.

- Verden over er oljeselskapene på konstant leting etter mer effektive metoder for prøveboring og ferdigstillelse av brønner. Det har er vi i ferd med å gjøre noe med, sier ingeniør Richard Hutton, sjef for Meciria.Retningsstyrt

Selskapet fikk nylig 300 000 GBP i støtte fra UK’s National Endowment for Science, Technology and the Arts, og fra Oxford Technology Venture Capital Trust.Teknikken med retningsstyrt boring er slett ikke ny. Tidlig i 1990-årene ble de første brønne boret i flere retninger, ikke minst på norsk sokkel.

Effektiv

Det nye er ifølge dr. Hutton, at selve boret (borkrone pluss verktøyholder) og teknikken for å styre det, er av en annen type enn tidligere. Dette gjør at avvirkningen (borehastigheten i meter pr time) kan økes.Hutton vil ikke går nærmere inn på hva selskapets teknologi-hemmelighet går ut på. Men han sier også at behovet for kjøling ventelig kan senkes, slik at bruken av boreslam kan reduseres.Meciria kommer på markedet med den nye teknologien midt i 2007 og Hutton sier at oljeselskapene allerede viser stor interesse for å prøve metodene.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.