DATATELE

Mer moro med mobilen

Bilde: colourbox.com

ARTS-prosjektet (Arena for Research on advanced Telecom Services) har pågått i fire år som et samarbeid mellom Telenor, Ericsson, NTNU og Abelia, med delvis støtte fra Norges Forskningsråd.

Prosjektet står også bak et laboratorium for testing og utvikling av programmer og tjenester – den såkalte PATS-labben.

Her kan studenter og bedrifter prøve ut avanserte tjenester i et realistisk miljø. Utviklingsarbeid som før tok to-tre år med mange deltakere, kan nå gjøres på et halvt år.TV-kontroll via mobilen

Den nyetablerte bedriften Tellu, som springer ut av Ericssons forskningsvirksomhet i Norge, er ett eksempel på at tilbudet er nyttig.

Tellu benytter seg av den nye tjenesteplattform, med moduler som kan settes sammen til nye tjenester, og som utnytter mulighetene i et sammensmeltet Internett og telenett.

– Vi står for utvikling og eventuell drift av nye tjenester, mot å dele inntektene. Slik blir det enklere og billigere for våre kunder å ta i bruk mobilkanalen, sier Geir Melby, daglig leder i Tellu.

Med Tellus TV-assistent er det nå mulig å bla i alle tilgjengelige kanaler på mobilen og programmere inn det som skal tas opp. Mobilen kan også vise opptak eller live-TV.Autentisering

Et annet selskap, enCap AS, har utviklet en løsning for autentisering ved hjelp av standard mobiltelefon.

Ved bruk av nettbank eller andre tjenester som krever sikkert identifisering av brukeren, har man behov for tilleggsutstyr som viser at man er autentisert. Her bruker man i dag egne kodenøkler, noe som oppleves som lite praktisk.

enCap har her gjort det mulig å erstatte kodenøklene med en mobiltelefon med abonnement - uten at det går på bekostning av sikkerheten.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.