PRODUKSJON

Mer miljøvennlig trykkluft

Anders J. Steensen
2. juni 2005 - 13:53

Reduksjon i energikostnader/drivstofforbruk er viktig for redere.

TMCs frekvensstyrte kompressorer er designet slik at trykkluftproduksjonen til enhver tid nøyaktig tilpasses behovet, dvs. at det brukes akkurat nok energi til å opprettholde det nødvendige trykket. Energibesparelsen som oppnås ved bruk av frekvensstyrte marine skrukompressorer er betydelig, sammenliknet med energiforbruket til ikke-frekvensstyrte kompressorer.

- Avhengig av bruksområde og trykkluftbehov kan en Smart Air-kompressor gi mer enn 40 prosent energibesparelse, sier administrerende direktør Odd-Ståle Sperre Ness i TMC. Bruk av frekvensstyring har vist seg å være enda mer kostnadsbesparende enn ventet. Han viser til at en kunde sparte energiforbruk for mer enn 100.000 kroner i løpet av et år ved å skifte utstyr.Mindre slitasje

I tillegg betyr smidigere drift mindre slitasje, noe som reduserer service-kostnadene både på kompressoren og prosessutstyr om bord. Luftkompressorer er nødvendige for bruk av verktøy og annet utstyr på et skip, i tillegg til at de også sørger for ren luft til mange av systemene om bord. Valg av riktig kompressor for disse bruksområdene kan være en stor utfordring på grunn av stadig mer avansert teknologi, krav til jevnt og stabilt trykk, vedlikeholdskostnader, og krav om redusert energiforbruk.

Energikostnadene utgjør en betydelig del av et trykkluftsystems totale levetidskostnader. Energikostnaden for å kjøre en konvensjonell kompressor i bare ett år vil ofte overskride kompressorens innkjøpspris.Frekvensstyring

Prinsippet med frekvensstyring består i at turtallet på motoren reguleres ved at spenning og frekvens justeres i forhold til faktisk luftforbruk. I praksis betyr dette at hvis det kun er behov for 60% av kompressorens kapasitet, brukes det ikke mer energi enn det som skal til for å produsere de 60 prosentene. Behovet beregnes i forhold til et fast innstilt trykk.

En konvensjonell kompressor vil alltid bruke energi tilsvarende 100% av kompressorens kapasitet i pålastperioden. Konvensjonelle kompressorer opererer med trykkområder og det vil være trykkforskjeller mellom øvre og nedre grense. På grunn av dette bruker konvensjonelle kompressorer også 100-20% energi selv når det ikke er behov for trykkluft. Dette fører til stadige start og stopp, bortkastet “blowdown air” og ineffektivitet i systemet.

De nye frekvensstyrte kompressorene gir mulighet for presis styring av kompressorhastigheten slik at systemets produserer akkurat nok luft til å opprettholde det trykket som kreves. Det forbedrede styringssystemet gir bedre utnyttelse, mykere oppstart, mer pålitelig drift og redusert støynivå.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.