KRAFT

Mer miljøvennlig kullkraft med renkullbrenning

Bilde: ScottishPower

Den skotske elektrisitetsprodusenten ScottishPower har lagt frem planer om å konvertere to av sine kraftanlegg til renkull-teknologi.

Dette blir det største prosjektet av sin type i Europa, og kan sette et eksempel for andre energiprodusenter verden over.

Superkritisk

Selskapet, som er en del av den spanske giganten Iberdrola, hevder innføringen av gigantiske nye turbiner og lavutslippskokere kan redusere karbonutslippene med opptil 25 %. Dette gjøres med såkalte "superkritiske" deler som brenner kull på ultrahøy temperatur og trykk.

ScottishPower planlegger å konvertere to av sine største kraftstasjoner, Longannet og Cockenzie, til den nye teknologien. Disse står for totalt 3.390 MW, over 25 prosent av Skottlands elektrisitetsbehov.

– Lavkarbon-økonomi

Arbeidet ventes å ta rundt 19 måneder, og har en forespeilet kostnad på nesten 20 millioner kroner.

Byggingen skal starte i 2009, og vil gi Skottland en langt mer miljøvennlig energiforsyning. Faktisk hevder eksperter at Longannet-stasjonen kan redusere sine utslipp med så mye som 90 % innen 2012.

– Det er essensielt ikke bare for Skottland, men også for planeten, at vi oppnår en lavkarbon-økonomi. Vi må gjøre dette ikke bare ved å utnytte vårt lands fornybare energipotensial, men også ved å benytte ekspertisen innenfor renkull- og hydrokarbonteknologi. Hvis vi kan redusere CO 2-utslippene kan kull spille en vital rolle i å gi Skottland den variasjonen i energikilder som er nødvendig for å ha en sikker energiforsyning, sa statsminister Alex Salmond på en konferanse nylig.

CO 2-fangst

De ombygde kraftstasjonene vil også designes med CO 2-fangst i tankene, ved at utslippene pumpes ned i jorda for å drive ut metangass som så kan benyttes som drivstoff.

Resten av CO 2-utslippene skal forhåpentligvis kunne graves ned i den gamle kullgruven i Longannet, ifølge ScottishPower.

Biomasse

I tillegg håper selskapet at de kan få bønder i Skottland til å produsere 250 000 tonn biomasse, slik at utslippene kan reduseres enda mer.

Dette vil legge beslag på totalt 12 % av landets dyrkbare mark - rundt 35 000 hektar - og ScottishPower kan dermed bytte ut 5 % av kullet med karbonnøytral biomasse.

– Dette er et markant steg i vårt program for fornybar energi som til slutt skal erstatte 300 000 tonn CO 2-utslipp per år. Samtidig er det også en fantastisk mulighet for bøndene i Skottland, sier direktør Frank Mitchell i ScottishPower.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.