ENERGI

Mer kraft til Stryn

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
20. mars 2006 - 08:00
Vis mer

– Utbyggingen vil i større sammenheng også hjelpe litt til med kraftbalansen i kraft-Norge, sier Kjell Opheim i Stryn Energi AS.

Han er prosjektleder for utbyggingen. Plasseringen i «Samla Plan» viser at prosjektet er gunstig ved en samlet vurdering av konflikter og økonomi.

Verket blir bygd som en totalentreprise til en verdi på ca. 122 millioner kroner som er inngått med NCC Construction AS.

Utbyggingen går ut på å utnytte fallet på rundt 514 meter i Storelva samt ta inn noe vann fra Tverrelva som er et sidevassdrag til Storeleva.

Innvik Kraftverk AS er et datterselskap av Stryn Energi AS uten ansatte.

Medeiere er Sogn og Fjordane Energi med 30 prosent og 56 personer/firma, inklusive ni fallrettseiere fra Innvik, med 11 prosent.Kraftstasjon i fjell

Utbyggingen omfatter driving av rundt 4000 meter tunnel, bygging av to mindre dammer med to inntak og en kraftstasjon i fjell med utløp.

Dessuten blir det lagt ned 1300 meter med rør for å overføre vannet fra Tverrelva til inntaket i Storelva.

Det blir ingen reguleringer i samband med prosjektet. Inntaksdammen er planlagt som en kombinert fyllingsdam og betongdam med ca. 10 m maksimal høyde og ca. 110 m lengde langs damkronen og er plassert rundt 80 m nedenfor brua til Skådistøylen. Ny bru vil gå over dammen.

– Det har pågått arbeider på dammen i hele vinter. I alt går det med rundt 1500 kubikkmeter betong til dammen, sier Opheim.

– Dammen vil gi et inntaksmagasin på 10.000 kubikkmeter og er nesten ubetydelig som magasin, legger han til.

I konsesjonen er det forutsatt at det ikke skal drives såkalt skvalpekjøring. Det betyr at kraftverket skal kjøres fra HRV (høyeste regulerte vannstand).Etter planen

– Anleggsarbeidet går etter planen, fastslår Opheim. – Vi er halvveis i tunneldriften, stasjonshallen er ferdig utsprengt og det er like før vi skal støpe gulvet i maskinsalen. Deretter skal vi montere kranbanen, sier Opheim. Kraftverket får en installert effekt på 17 MW.

– Siden NCC Construction har totalentreprise på utbyggingen, betyr det at de skal levere et nøkkelferdig anlegg. De har derfor ansvar for det elektromekaniske utstyret også. Her har de engasjert VA Tech på Jevnaker som skal levere turbin, generator, transformator og kontrollanlegg, sier prosjektlederen.Greit å være prosjektleder

Opheim synes det er greit å være prosjektleder. – Vi har jevnlige byggemøter og dialog med entreprenøren. Det er for tiden litt mer dialog på grunn av behov for diverse justeringer og tilpasninger. Vi bruker Norconsult der vi trenger mer ekspertise. De var også inne som konsulent i forbindelse med konsesjonssøknaden og utarbeidelsen av anbudsgrunnlaget, sier han.

Tverrelva er også inntak for Innvik vannverk. – Vi skal også overføre deler av Tverrelva, ca. en kubikkmeter i sekundet. Men vi er ellers forpliktet til å slippe forbi vann slik at vannverket får det de trenger når det skulle bli behov for det, opplyser Opheim.

I forbindelse med dette blir det laget en terskel som er en meter høy som danner et lite magasin i rundt 900 meters høyde. I dette området ble det bygd en demning i 1917 i forbindelse med kraftstasjonen til Innvik Ullvare. Den brast i 1919, og vannet gjorde stor skade i Innvik. Restene av dammen er nå vernet.

Kraftverket til Innvik Ullvare er lagt ned, og fallrettighetene ble overtatt av Stryn Energi. – De hadde bare en del av fallrettighetene nederst i vassdraget. Verket var meget nedslitt og fra rørgaten var det store lekkasjer når den sto under trykk, sier Opheim.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.