IT

Mer IT gir færre pensjonister

Espen Zachariassen
10. des. 2007 - 12:05

Én av fire arbeidstakere som går av med Avtalefestet pensjon, AFP, oppgir at manglende IKT-kompetanse er en medvirkende årsak til at de går av før tiden.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) har ikke sansen for denne utviklingen. Derfor spytter hun inn en halv million kroner i forsøksprosjekter som skal snu trenden.

Stikker av

En undersøkelse gjennomført av forskningsstiftelsen Fafo i 2002 viser at 25 prosent av AFP-pensjonistene stikker av på grunn av IKT-innføring i bedriften.

Dette funnet har Røys gjort til et poeng i stortingsmeldingen om IKT, som kom på denne tiden i fjor. Nå følger hun opp med penger til et prosjekt i regi av Senter for seniorpolitikk.

Mangelvare

– Utstøting av eldre arbeidstakere er et dårlig utgangspunkt i en økonomi hvor arbeidskraft er mangelvare. Arbeidsgivere i både offentlige og private virksomheter må sikre at seniorene i arbeidslivet tar del i nødvendige endringsprosesser framfor å bli ofre for disse, uttaler statsråden i en pressemelding.

Regjeringen har som mål å legge til rette for et inkluderende informasjonssamfunn og nedbygging av såkalte digitale skiller.

Jobber lenger

Senter for seniorpolitikk samarbeider med Seniornett og Datakortet om prosjektet, som vil bli gjennomført i Kragerø kommunes pleie- og omsorgstjenester og ved den farmasøytiske bedriften Weifa As. Forsøksprosjektet har som formål å styrke eldre arbeidstakeres datakompetanse slik at de står lenger i arbeidslivet, og det skal tjene som en modell for andre offentlige og private virksomheter etter prosjektperioden.

Alt som før

– Fafo-undersøkelsen er fem år gammel. Har ikke de eldres datakompetanse endret seg på denne tiden?

– Vi har gjort en vurdering her i departementet og kommet til at det ikke er grunn til å tro at det har endret seg, sier kommunikasjonsrådgiver Helge Kvandal i Fornyingsdepartementet til tu.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.