ARKIVNYHETER

Mer is i Antarktis

MER IS: Det har blitt mer is på Antarktis, til tross for global oppvarming. Forskerne mener det tynne ozonlaget over Sydpolen kan ha endret værforholdene og utsatt oppvarmingen av disse områdene.
MER IS: Det har blitt mer is på Antarktis, til tross for global oppvarming. Forskerne mener det tynne ozonlaget over Sydpolen kan ha endret værforholdene og utsatt oppvarmingen av disse områdene. Bilde: Colourbox.com

Isen dekker et stadig større deler av Antarktis, trass i den globale oppvarmingen.

Nå mener forskere de har funnet ut hvorfor.

Svaret kan være å finne i ozonlaget.

Isen i Arktis og Antarktis smelter og permafrosten forsvinner fra større områder. Klimaet endres raskere og det er vi mennesker delvis skyld i, hevder FNs klimapanel.
Ozonhullet utsetter oppvarming KALVER: Flere isbreer i Antarktis har kalvet den siste tiden. Men isen smelter ikke på hele kontinentet. Til sammen er det blitt mer is i Antarktis, mener forskerne. Arkiv

Ozonhullet utsetter oppvarming

Mens isen rundt Nordpolen smelter, vokser altså isen rundt Sydpolen i utbredelse. KFK-gasser og andre ozon-ødeleggere har utsatt den globale oppvarmingen på Sydpolen, mener forskerne.

Men det er bare midlertidig, og det vil endre seg om et tiår, skriver New Scientist.

Det var rekordlite is i Arktis i 2007. Men satellittbilder av Antarktis viser at isen har økt hver eneste måned unntatt januar.

Tror isen forsvinner

– I slutten av århundret venter vi at en tredjedel av isen i Antarktis er borte, sier John Turner ved forskningssenteret British Antarctic Survey til New Scientist.

– Så vi prøver å forstå hvorfor den øker nå, i en tid med global oppvarming, legger han til.

I en ny studie har Turner og kollegaene hans sett på hvordan ozonhullet over Antarktis har endret værsystemet på kontinentet.

Ozon-hullet over Antarktis tettes og var i slutten av september på samme størrelse som for fire år siden.
Med og uten ozonhull TETTES: Ozonhullet over Antarktis er i ferd med å tettes. Dermed vil været også endre seg igjen, tror forskerne.

Med og uten ozonhull

Endringene har ført varm luft inn over Antarktis-halvøya i vest-Antarktis og kjølt ned luften over øst-Antarktis.

British Atlantic Survey har kjørt datamodeller av de kraftige vindene i Sørishavet med og uten ozonhullet over Antarktis. Det at ozonlaget blir tynnere, gjør vinden kraftigere. Resultatet er at mer varm luft fra Chile varmer Antarktis-halvøya, noe som har ført til flere kollapser av store isbreer. I tillegg har ozonhullet ført til sterkere stormer med kald luft rundt Rosshavet.

Dermed har isen krympet vest for Antarktis-halvøya og vokst i Rosshavet. Til sammen har det blitt mer is. Forskerne mener det skyldes ozonhullet, men naturlige variasjoner kan også ha spilt en rolle.

Ozonhullet krymper

– I løpet av de neste 50 til 100 årene vil ozonhullet leges. Samtidig vil det blir mer drivhusgasser. Det neste tiåret tror vi at sjøisen havner på et platå, og deretter går det raskt nedover, spår John Turner.

Antarktis som helhet er blitt en halv grad varmere på de siste femti årene, viser forskning ved Universitetet i Washington. Men forskjellen mellom øst og vest på kontinentet er store.

Derfor oppløser isen seg i Vest-Antarktis. Oppløsningen av Larsen-flaket er blant de mest kjente.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.