IKT

Mer intelligens i nettet

VIL GJØRE NETTET BEDRE:Robin Gallimore er leder for Digital Media Systems Laboratory ved forskningsinstitutt ve HPs Europeiske forskningsinstitutt i Bristol.
VIL GJØRE NETTET BEDRE:Robin Gallimore er leder for Digital Media Systems Laboratory ved forskningsinstitutt ve HPs Europeiske forskningsinstitutt i Bristol.
4. nov. 2005 - 09:44

Stadig oftere hører vi begrepet den semantiske web-en.

Semantikk er et begrep i språkvitenskap og omhandler språklige strukturer og hva de betyr. Inspirasjonen fra språkvitenskapen er også fundamentet for utviklingen i fremtidens web.

Mannen bak den semantiske web-en er Tim Berners-Lee. Mannen som i sin til fant opp World Wide Web mens han jobbet på det felleseuropeiske laboratoriet for partikkelfysikk, Cern.

Nå ønsker han og gjøre det enklere for datamaskiner å forstå innholdet i dokumenter slik at de kan samarbeide med andre datamaskiner om informasjon.

– Dette dreier seg ikke om en ny og konkurrerende web. Den semantiske web-en kan ses på som en utvidelse av de mulighetene som finnes på den web-en vi har. På tross av at dette kan høres vanskelig ut, er målet å gjøre det enklere og billigere å få mennesker og maskiner til å arbeide sammen, sier sjefen for Digital Media Systems Laboratory ved HP Labs i Europa, Robin Gallimore. HP Labs er hovedsamarbeidspartneren til Berners-Lee, som nå arbeider på MIT i Boston.

Evolusjon

For at den semantiske web-en skal kunne fungere, må dokumentene utstyres med beskrivelser som forteller hva de inneholder på en slik måte at andre datamaskiner kan forholde seg til informasjonen. XML er allerde et stykke på denne veien men er ikke nok for den nye visjonen. Slike teknologier er RDF og OWL - Web Ontology Language, men også XML som er svært utbredt i dag.

Gallimore vil ikke kalle den nye teknologien for en revolusjon. Den er snarere en videre evolusjon av utviklingen vi har sett til i dag, men på mange områder vil nytteeffekten være revolusjonerende. Søk i data som er utstyrt med RDF-merking vil bli mye mer presist. Søkemotorene vil vite i mye større detalj hva de skal lete etter.

Teknologien vil også være mye mer robust enn dagens XML-baserte, som Gallimore karateriserer som ”skjør”. Med RDF kan teknologien utvikle seg og formatene endre seg uten at det går ut over resten av systemet. Det er ikke tilfelle med XML. Her må alt det gamle tilpasses når det kommer noe nytt for at alt skal spille sammen.

– Dette er et stort problem i store selskaper som har masse relasjoner, ordre, gammel histore i ulike formater liggende på sine systemer. Når store bedrifter kjøper andre, eller fusjonerer, er det nesten alltid et mareritt å få IT-systemene til å spille sammen som om det var ett selskap. Det skjer også i statsadministrasjoner med mange departementer. Amerikanerne opplever dette med superdepartementet Homeland Security hvor det er helt vitalt at alle dataene som tidligere konkurrerende organisasjoner hadde, snakker effektivt sammen, sier Gallimore.

Gallimore tror den semantiske web-en og de underliggende teknologiene gradvis vil bli tatt i bruk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.