NETTARKIV

Mer harmoni

28. feb. 2002 - 11:10

Tidligere var det over 30 metoder i Europa for å teste overflater og materialers brannegenskaper. Disse er nå redusert til fem. Det har vært et stort poblem at testing av identiske produkter har gitt forskjellige resultater.

Per Ødegaard i Glava viste på et Sintefseminar til resultater fra Norden og Tyskland. Et mineralullprodukt ble klassifisert som ubrennbart i Norden mens det i Tyskland ble klassifisert som B3. Det er dårligste brennbare klasse.

Et flammehemmende produkt ble klassifisert som brennbart i Norden mens det oppnådde B1 i Tyskland. Det er beste brennbare klasse for stoffer som er vanskelige å antenne.

Siden 1988 har Europa arbeidet med å harmonisere ulike regelverk for å oppnå felles grunnleggende krav i direktiver, produktstandarder og tekniske godkjenninger. Det skal også gi felles klassifiseringsstandarder, prøvingsstandarder og gjensidig aksept av dokumentasjon utført i et av disse landene.

Hvor er vi?

De aller fleste aktører i markedet vet ikke hva som til enhver tid er vedtatt, hva som er i vente og når nye vedtak fattes, sa adm. direktør Kjell Schmidt Pedersen.

Byggevaredirektivet viser til at alle produkter som benyttes i et bygg, skal tilfredsstille seks grunnleggende krav. Et viktig krav er de branntekniske egenskapene. Produkter som kan dokumentere at de tilfredsstiller alle kravene, kan CE-merkes og omsettes uten handelshindringer i EU- og EØS-land.

Veien frem til CE-merking kan være både lang og tornefull. Blant annet må de aktuelle standardene være vedtatt og publisert. Enkelte produkter må underkaste seg tredjepartskontroll av viktige egenskaper.

Langsomt fremover

Nå er 13 standarder for prøving av brannmotstand vedtatt og 23 er under arbeid. En prøvingsstandard for kledningers brannmotstand er under arbeid. Det vil på nytt bli innført kledningskrav til de skillende konstruksjonene. Men fortsatt er det ikke mulig å sertifisere konstruksjoner.

Det er ulike definisjoner av ubrennbare materialer i Norden. Når så alle land i EU og EØS-områdene skal harmonisere sine nasjonale regler, må dette nødvendigvis ta tid. Dessuten opereres det med flere års overgangsordninger.

Sintef-seminaret var en anledning for norske aktører til å diskutere samarbeid for å oppnå best mulig internasjonale resultater - i tillegg til å kartlegge hvor langt prosessen er kommet innen branntekniske krav til byggevarer og hvordan dette virker inn på industri, handel og byggevirksomheten i landet.

(lh)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.