FORSVAR

Mer flyjobb for Kongsberg

FOR FULLT: Eurofighter er i full produksjon, her et gløtt inn i anlegget til EADS i Manching utenfor München. Det er til disse kampflyene at Kongsbergmiljøet enda en gang har fått en spennende høyteknologisk kontrakt.
FOR FULLT: Eurofighter er i full produksjon, her et gløtt inn i anlegget til EADS i Manching utenfor München. Det er til disse kampflyene at Kongsbergmiljøet enda en gang har fått en spennende høyteknologisk kontrakt.Bilde: EADS

KDA skal jobbe videre med programvare for automatisk målgjenkjenning, basert på infrarøde bilder.

– Vi bruker optiske sensorer og avansert billedbehandling i flere av våre kjerneprodukter. Kontrakten utnytter altså kompetansen i KDA og bidrar til videreutvikling av vår produktportefølje, sier Jarle Næss i KDA.

KDA har fullført sin første utviklingsavtale med Eurofighter, som omfattet utvikling av programvare for syntetisk generering av infrarøde bilder.

I den nye avtalen, som løper ut 2008, skal de utvikle programvare for automatisk målgjenkjenning i infrarøde bilder – basert på både syntetisk genererte bilder og faktiske opptak med infrarødt kamera.

– Vi er imponert over den jobben Kongsberg gjorde i første fase av dette prosjektet, og er glade for at vi nå kan videreføre samarbeidet, sier David Hamilton, direktør i EADS.

Avtale i fjor

Forsvarsdepartementet og Eurofighter inngikk i mars 2003 en avtale om industrielt samarbeid med totalbeløp på 160 millioner kroner, senere på året økt med 25,6 millioner fra Nærings- og handelsdepartementet .

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett våren 2005 ble det satt av ytterligere 100 millioner kroner til nye prosjekter, og denne nye avtalen med KDA er et resultat av dette. Departementet og industrien bidrar med 50 prosent hver.

Eurofighter er ifølge selskapet verdens mest avanserte multi-rolle kampfly, og produseres for fullt av Tyskland, Italia, Spania og Storbritannia.

De første flyene er allerede i aktiv tjeneste. I første omgang skal det produseres 620 fly, som vil utgjøre ryggraden i NATO og de europeiske flyvåpen i flere tiår. Hellas og Østerrike har allerede valgt Eurofighter til sine flyvåpen.

Stortinget skal ta beslutning om hvilket jagerfly Norge skal velge i 2008.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.