Høyhastighetsfart i kobberlinjene skjer ikke lenger bare i laboratoriet. Alcatel-Lucent lover 100 Mbit/s hvis sentralen er nærme nok. Selv om internett via tv-kabel og fiber blir stadig mer utbredt, er mange husstander avhengig av parkabel. Det vil si den tradisjonelle telefonledningen, som benyttes av 1,25 milliarder av verdens husstander.
Slik tilknytning kalles Digital subscriber line (DSL) og har ord på seg for å være treg sammenlignet med kabel og fiber.
Siden løsningen er så utbredt, skjer det mye utviklingsarbeid. Den siste generasjonen av slik teknologi kalles VDSL2 Vectoring. I forhold til forrige generasjon VDSL2 oppnår man dobbelt så høy hastighet på grunn av en ny type støyreduksjon og som forbedrer signal støyforholdet betydelig. Teknologien gjør også at rekkevidden øker.
Forstyrrelser
– Vi har fått dramatisk mye mer ut av kobberet enn vi trodde den gang vi begynte med ADSL. Årsaken er sterk økning i signalprosesseringen, forklarer sivilingeniør Jørn Jensen i Alcatel-Lucent. DSL-teknologi har tradisjonelt en ulempe med at hastigheten faller fort med økende avstand mellom sentral og abonnent. Nå er egenskapene noe forbedret.
– Med såkalt vectoring kan VDSL2 fungere opp til 800 meter fra sentralen. Hvor fort det går avhenger av hvor langt signalene skal gå og hvor stort frekvensområde man får tillatelse til å bruke i kabelen. Signalene kan også påvirkes av eksterne støykilder som radio og kvaliteten på kabelen, sier Jensen. Parkabler ligger gjerne i store bunter, og signalene som går i dem vil forstyrre hverandre gjennom såkalt krysstale.
– Med vektoriseringsteknologien kan vi kansellere støy fra andre kabler, og det gir mellom 50 og 70 prosents økning i hastigheten. I noen tilfelle kan hastigheten komme opp i mer enn 100 Mbit/s på distanser under 400 meter, sier ingeniøren.
Med flere enn ett kabelpar, kan hastigheten og/eller avstanden økes.
Telenor interessert
Den nye varianten med vectoring blir tilgjengelig mot slutten av året.
– Det er mange teknologitester i gang hos ulike kunder over hele verden, og en stor internasjonal teleaktør har allerede sagt at de vil ta i bruk teknologien, sier Jensen. I praksis handler det om å bytte kort i knutepunktene for å hente ut den økte kapasiteten.
Administrerende direktør Bjørn Rydland hos Alcatel-Lucent Norge betegner dette som en kostnadseffektiv oppgradering og regner med at teleselskapene tar den i bruk i stor skala etter hvert.
Rask utvikling
Telenor har gjort erfaringer med forgjengeren VDSL2 og er nysgjerrig på den nye teknologien.
– Vi ser på vectoring som en svært lovende teknologi. Den teknologiske utviklingen går fort og drives i stor grad av utstyrsprodusentene med ønske om å kapre operatørene som kunder. Den store utbredelsen av DSL på verdensbasis fører til utvikling av denne teknologien, med stadige forbedringer. Vi vurderer fortløpende når nytt utstyr eller nye teknologier er moden nok til å introduseres i markedet, sier teknologisjef for bredbåndaksess Torleif Bakken hos i Telenor.