KRAFT

Mer energi for samme mengde ved

Jannicke Nilsen
23. nov. 2007 - 13:09

Nye, rentbrennende ovner får mer energi ut av hver vedkube. Det gir et hyggelig utslag både på stømregningen og konsentrasjonen av svevestøv i lufta.

Fyrer fortsatt

Biobrensel til oppvarming har fått mye oppmerksomhet, men vedforbruket er stadig like høyt. I 2006-årets elleve første måneder ble det brent i underkant av 1,4 millioner tonn ved i norske boliger, viser en spørreundersøkelse som Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort med hjelp fra Norges vassdrags- og energidirektorat, Statens forurensningstilsyn og Landbruks- og matdepartementet.

40 prosent av veden ble imidlertid brent i nye, rentbrennende ovner. Det gir et utslag på plussiden, både når energieffekten og utslippet av svevestøv skal måles.

Mindre svevestøv

De nye ovnene har ført til at husholdningene fikk nyttiggjort opp mot 0,9 TWh ekstra energi av den brente veden i fjor. Samtidig ble utslippene av svevestøv 14 000 tonn lavere enn om all veden var brent i gamle ovner.

Det ble totalt sluppet ut drøye 56 000 tonn svevestøv i 2005, og den nye undersøkelsen viser at knappe 30 000 tonn av dette stammer fra vedfyring i husholdningene. I tilegg kommer sju prosent av totalt svevestøvuslipp fra fritidsboliger.

Flere brenner rent

Hovedårsaken til de høye svevestøvutslippene fra husholdningene er at nesten 60 prosent av veden blir brent i gamle forurensende ovner, som er produsert før 1998.

Samtidig er salget av nye, rentbrennende ovner på vei opp. I fjor ble 40 prosent av veden brent i nye ovner. I 2000 var andelen under 10 prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.