ENERGI

Mer effektive solceller

De nye solcellene har fått betegnelsen A-300. Det dreier seg om monokrystallinske celler med en diameter på 125 mm.

Hver celle gir 3 W. Det betyr at man får ut 3 kW på mindre enn 17 kvadratmeter, hvilket også gir større overflateeffektivitet enn dagens solcelleprodukter.

Cellene er beregnet på bygningsfasader, i kommunikasjonssystemer og som integrerte kraftforsyninger i eksempelvis forbrukerprodukter.

Cypress Semiconductor, som er deleier i Sunpower, samarbeider med bedriften om teknikkutvikling og masseproduksjon. Produksjonslinjen som brukes for fremstilling av A-300 i dag, ligger like ved Cypress' fabrikk i Texas, men planlegger en ny fabrikk på Filippinene.

De nye solcellene har ingen metallisering på arbeidsoverflaten. Kontaktpunktene er på baksiden. Sunpower hevder at denne konstruksjonen også gjør det enklere å få til en mer automatisert produksjon. Solcellene vil kun leveres i begrensede volumer i år. Først neste år kommer volumproduksjonen i gang.

- Vi mener A-300 representerer en milepæl ikke bare for oss, men for hele solcelleindustrien, sier administrerende direktør Dick Swanson i Sunpower.

- Etter mer enn 30 års kontinuerlig utvikling og forbedring av virkningsgraden, begynner solceller nå å bli et virkelig alternativ til konvensjonelle energikilder. Fornybare energiformer vil bli stadig viktigere etter hvert som konvensjonelle energikilder, som for eksempel olje, vil nå sin topp i løpet av neste tiår.

Sunpower har for øvrig også deltatt i utviklingen av mer spektakulære produkter, som for eksempel det solcelledrevne flyet Helios, som satte høyderekord med over 29.000 meter i 2001.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.