NETTARKIV

Mer effektiv enn vedovnen

25. apr. 2003 - 14:13

"Om du vil redusere strømregningene mest mulig, bytt ut den gamle vedovnen",hevder TU i ingressen i en artikkel om pelletsovner i TU nr. 11/03, men underbygger ikke dette i artikkelen.

For at bruk av biobrensel i husholdningene skal bidra til vesentlige reduksjoner i elektrisitetsforbruket i praksis, er to forhold avgjørende:

- Brenselet må være tilgjengelig . For de fleste boligeiere er det ikke aktuelt å drive selvhogst. Da blir pellets et aktuelt alternativ, både pga. pris og håndterbarhet.

- Oppvarmingen bør være uavhengig av mye manuelt arbeid . Selv moderne, rentbrennende vedovner har naturgitte ulemper: De er ikke termostatstyrte og starter ikke automatisk, men det gjør en moderne pelletsovn !

Vedovner kan gi vesentlige reduksjoner i elektrisitetsforbruket for de som har god tid og muligheten for å hogge ved selv. Rentbrennende vedovner er dessuten effektive og miljøvennlige. For de fleste av oss, som ikke hogger ved, vil pelletsovnen være mer attraktiv: Den er svært effektiv og mer miljøvennlig, enn vedovnen. Dessuten er den mer brukervennlig; pellets mates automatisk inn i brennkammeret og manuell etterfylling av brensel skjer bare en gang pr. dag. Investeringskostnaden kan forsvares av en lavere brenselskostnad, vi får bedre varmekomfort og bruker mindre plass til å lagre brenselet. Eirin Hongslo i Nobio er inne på noe av dette til slutt i TUs artikkel, men hennes innvendinger mot artikkelens hovedbudskap har fått ufortjent liten plass.

Christian Grorud

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.