NYHETER_BYGG

Mer effektiv bygging

EDR as har lansert en ny innpakning av to viktige dataprogrammer bransjen har benyttet. Det ene, Xsteel, ble benyttet for stålkonstruksjoner. Det andre, Xengineer, for betongkonstruksjoner.

Det nye programmet Tekla Structures gjør at konstruktører nå kan jobbe med både stål, betong og andre materialer i samme program. I tillegg er det nå integrert en egen modul for styrkeberegning og dimensjonering basert på STAAD.Pro.

Bedre kontroll

Ingeniør Eivind Berg i EDR mener de største fordelene ved å jobbe i 3D er bedre kontroll med konstruksjonen og utformingen av detaljene. Automatikk i tegningsproduksjon og materiallisting sparer også tid. Siden modellen er lagret i en database, går revisjoner raskt. Det er nok å endre et sted. Flere personer kan jobbe samtidig i samme modell. Det sikrer at informasjonen er lagret på ett og samme sted.

Endringene vil automatisk slå gjennom på tegninger og materiallister. Mulige feilkilder kan enklere oppdages ved for eksempel automatiske kollisjonskontroller i modellen.

- Andre 3D modeller fra prosess, elektro og VVS kan refereres inn i 3D modellen og sjekkes mot stål- og betongkonstruksjonen. Kostnadene ved å gjøre endringene i modellen er minimale i forhold til å oppdage og gjøre endringer ute på byggeplassen, sier Berg.

Betong og armering i 3D

Det er forholdsvis nytt å modellere betong med armering i 3D, enten man modellerer hvert enkelt armeringsjern med basisfunksjoner eller benytter ferdige makroer for armering av bjelker, søyler, vegger etc. Berg sier at kundene nå lett kan lage sine egne makroer for de detaljer og forbindelser som gjentas ofte. Resultatet er automatiske betongtegninger, elementtegninger og bøyelister direkte fra modellen. Endres prosjektene, så reviderer man på modellen, og lister og tegninger blir oppdatert automatisk med ny beskrivelse i revisjonsfeltet.

- Noen kunder modellerer også andre materialer som tre, glass og aluminium , sier Berg.

3D for visualisering

Flere parter i et prosjekt ønsker - og krever - å se bygget i 3D før spaden settes i jorda. Mange ønsker å vurdere flere løsninger på et tidlig stadium.

Med Tekla Structures kan modellen enkelt publiseres med "web viewer" enten internt i firmaet eller ut på internett kun ved bruk av Internett explorer. Arkitekter, entreprenører og andre involverte kan raskt se hvordan bygget kommer til å se ut ved å rotere, zoome eller fly i modellen.

- Vi ser i dag at 3D-modellen følger prosjektet. For eksempel fra byggkonsulenten videre til stål- eller betongentreprenøren. Det er modellen og den informasjonen som er knyttet til den som er viktig. På denne måten kan det spares mye tid og dobbeltarbeid. Dette fører til færre misforståelser, kortere prosjekteringstid og billigere løsninger for byggherren, mener Berg.

4D

Den nye modellen kan også ta hensyn til en fjerde dimensjon, 4D. Det kan foretas tidsplanlegging i modellen, og det som var planlagt, kan følges opp.

Det benyttes statuskoder for ulike stadier i byggeprosessen. Dermed ser man om det er sendt ut tegninger, er delene fabrikkert i verkstedet, er delene levert på byggeplass eller er de ferdig montert etc.

- Etter som tiden går i prosjektet, kan de ulike stadiene plottes ut med f.eks ulike farger. Og det er lett å se status i forhold til planlagt fremdrift, fremholder Eivind Berg.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.