KRAFT

Mer atomkraft i Sverige

NEDLEGGES IKKE: Den svenske kjernekraften skulle egentlig avvikles senest neste år, men stemningen til kjernekraft har snudd hos søta bror.
NEDLEGGES IKKE: Den svenske kjernekraften skulle egentlig avvikles senest neste år, men stemningen til kjernekraft har snudd hos søta bror. Bilde: colourbox.com
5. feb. 2009 - 09:54

Lederne for de borgerlige partiene i regjeringsalliansen er enige om at det kan bygges nye reaktorer ved eksisterende kjernekraftverk.

Forlik

Slik utbygging skal kunne skje når de eksisterende reaktorene må tas ut av drift.

De fire regjeringspartienes riksdagsrepresentanter ble orientert om avtalen torsdag, melder det svenske nyhetsbyrået TT.

Bellona forventer at norske myndigheter reagerer like sterkt på den svenske avgjørelsen som de har reagert i Sellafield-saken.

Ber Norge reagere

– Mer atomkraft er feil vei å gå i klimakampen. Man er like langt når man prøver å løse et miljøproblem, ved å skape et annet. Atomkraft produserer store mengder med farlig radioaktivt avfall og utgjør en stor risiko for ulykker. Sverige går nå baklengs inn i energifremtiden, sier Nils Bøhmer, atomfysiker i Bellona.

Bellona ber nå utenriksminister Jonas Gahr Støre om å kalle den svenske ambassadøren inn på teppet.

- For lite, for sent

Muligheten for ny utbygging av kjernekraften inngår i et energipolitisk forlik som også omfatter en storstilt satsing på vindkraft.

I tillegg til at det skal det bli enklere å få konsesjon for bygging av vindkraftverk, skal arbeidet for energieffektivisering trappes opp. Det hjelper ikke på totalinntrykket av svensk energipolitikk, mener Bellona.

– Svensk energipolitikk har spilt fallitt, og ny atomkraft endrer ikke det. At Sverige prøver å sukre pillen med vindkraft hjelper ikke. Dette er for lite og for sent, sier Bøhmer.Skulle legges ned

– Observatører tror ikke at så mange som fire borgerlige riksdagsrepresentanter vil stemme mot forliket. Det betyr at forliket blir vedtatt i Riksdagen, selv om opposisjonspartiet sosialdemokratene stemmer imot, skrev TT torsdag.

Riksdagen vedtok etter en folkeavstemning i 1980 at den svenske kjernekraften skulle avvikles, og satte 2010 som frist for stengning av den siste reaktoren.

Opinionen i Sverige er i løpet av årene siden folkeavstemningen blitt stadig mer positiv til atomkraft.

De svenske regjeringspartiene har åpnet for å bygge nye atomkraftverk når de gamle reaktorene skal fases ut. Bellona forventer at norske myndigheter reagerer.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.