OLJE OG GASS

Mens Tekna advarer, har Nito «forståelse» for Statoil-kuttene

Kuttene skal merkes på bunnlinjen, sier Statoil-leder.

10. feb. 2015 - 15:05

STAVANGER/OSLO: Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil sa tidligere i år at oljeselskapet skal spare 13 milliarder kroner fra 2016.

Som et ledd i dette spareprogrammet skal en gruppe være i gang med å se på innsparinger og effektiviseringer på ingeniørsiden, ifølge Stavanger Aftenblad.

Kilder forteller avisen at et kutt på 20 prosent skal være mulig.

Les også: Disse ingeniørene er det mest behov for akkurat nå

Kan ramme mange

Det dreier seg altså om teknisk personell, eller individuelt avlønnede som ikke er på felles tariffavtale.

Totalt skal dette utgjøre rundt 12.000 personer som sitter rundt om i hele Statoil-organisasjonen.

Aftenbladet presiserer at et kutt på 20 prosent ikke betyr at oljeselskapet vurderer å fjerne 2400 stillinger.

Det handler blant annet om å ta tilbake ingeniørarbeid selskapet har satt ut til oljeservicebransjen og innsparinger på andre ting enn stillinger.

Les også: Konsulentselskaper: – Nå kan lang erfaring være gull verdt

Bekymret

Generalsekretær Ivar Horneland Kristensen i ingeniørorganisasjonen Tekna advarer mot å kutte i denne delen av organisasjonen.

– Vi advarer Statoil mot å tenke kortsiktig i iveren etter å nedbemanne. Vi vet at oljeprisene kan variere mye, og at dette kan snu fort. Det går raskt å rasere kompetansemiljøer, men lang tid å bygge opp, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Vi minner om at på 90-tallet gjorde oljeselskapene store bemanningskutt. Dette medførte i neste omgang at selskapene fikk rekrutteringsutfordringer. Vi trenger mer teknisk-naturvitenskapelig kompetanse, ikke mindre. Trykket må derfor holdes oppe på utdanningen, påpeker han.

Les også: 6 årsaker som kan forklare hvorfor du ikke fikk jobben

Generalsekretær Ivar Horneland Kristensen i Tekna er bekymret for de mulige ingeniørkuttene i Statoil.
Generalsekretær Ivar Horneland Kristensen i Tekna er bekymret for de mulige ingeniørkuttene i Statoil.

– Har forståelse

Ingeniørorganisasjonen Nito representerer på sin side om lag 1300 ansatte i Statoil. President iTrond Markussen mener det er forståelig at Statoil nå vil kutte.

– Det går en prosess i Statoil for å trimme organisasjonen, og det har vi forståelse for, sier han.

– Betyr det at dere synes det er greit å fjerne ingeniører?

– Det er aldri helt OK å nedbemanne. Men gitt situasjonen har vi forståelse for at det er viktig å gjøre noen endringer, sier han.

– Så dere er ikke bekymret for at viktig kompetanse kan forsvinne?

– Man sitter med en direktør som sier han er opptatt av å involvere de ansatte i disse prosessene. Han har også lang fartstid, og har sagt at han vil gjøre grep i samarbeid med organisasjonene, sier Markussen.

Les også: Da bedriften skulle selges, la 25 av de ansatte sparepengene på bordet

– Skal gi resultater i bunnlinjen

Geir Slora, prosjektleder for Step-programmet i Statoil, var tirsdag til stede på Offshore Strategikonferansen i Stavanger. Her påpekte han at hensikten med programmet er å få maksimalt utbytte av Statoils investeringer.

Da programmet startet i slutten av 2013 var oljeprisen på 106 dollar fatet.

– Behovet for økt lønnsomhet var stort da. Med den oljeprisen vi ser nå, er effektivisering enda viktigere. Vi har en annen driver, sa han.

Slora påpeker at det er et midlertidig prosjekt som skal jobbe med å få ned kostnadene ut 2015. Og fra 2016 skal selskapet spare nesten 13 milliarder kroner i året, hvert år framover.

– Dette er snakk om såpass store summer at vi må berøre hele verdikjeden. Og resultatene av prosjektet skal være varige og de skal være målbare. Vi skal kunne se faktiske resultater i bunnlinjen. Foreløpig er ikke utslagene så store, poengterte han.

Les også: Så lang tid bruker oljeingeniørene på å nå millionlønn

Vil ikke presisere antall stillinger

Konsernsjef Eldar Sætre sier til Aftenbladet at det ikke finnes et tall på hvor mange ingeniørstillinger Statoil skal kutte.

– Det ville vært å begynne i helt feil ende. Jeg kan ikke ta ned ingeniørorganisasjonen uten å vite hva jeg gjør. Hvis jeg bare tok det ned, så har jeg redusert kostnader, men jeg forsto ikke hva jeg gjorde og jeg kjente ikke risikoen. Konsekvensene av denne runden vil gi svar på spørsmål om antall stillinger, sier han til avisen.

Kristensen i Tekna minner om at det skjer mye de nærmeste årene som bør få Statoil til å tenke seg om to ganger.

– Det er store offshoreprosjekter som starter opp i løpet av 2016-2017, blant annet Sverdrup-feltet. Da vil vi trenge mer bemanning og kompetanse. Fremtidens petroleumsnæring må omstille seg til mer klimavennlig produksjon. Dette vil kreve omfattende teknologiutvikling, der Statoil med sine medarbeidere og kompetanse kan og bør ha en lederrolle, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Se vår oversikt: Her forsvinner oljejobbene

Her er flest ingeniører sagt opp det siste året

Øystein (50) har CV få kan matche - blir ikke invitert på intervju  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.