Menneskemyldring må til for innovasjon!

Får å oppnå stor innovativ kraft trengs det arenaer for menneskelig kontakt.

Artikkelforfatteren mener at innovasjon er avhengig av nytenking, og at nytenking må foregå hver dag.
Artikkelforfatteren mener at innovasjon er avhengig av nytenking, og at nytenking må foregå hver dag. Bilde: Fotolia
28. nov. 2013 - 20:54

Tekst: Lars Skrøvseth, styremedlem i Integra og styreleder i VisionTech as

Begrepet innovasjon ble tidligere oppfattet av mange som innovative løsninger knyttet til teknologi og teknologiprodukter.

Treff folk!

I dag omfatter de innovative prosessene hele kjeden fra produkt og produktidé, produksjonsprosess, logistikk og til selve markedet.

Det er derfor helt vesentlig at aktører med annet enn den tradisjonelle kompetansen trekkes inn for å gi prosessene nødvendig kunnskap og oppmerksomhet.

Innovasjon er å treffe folk! Denne påstanden kommer jeg med når jeg blir spurt om hva jeg legger i begrepet innovasjon. De kreative ideene genereres ofte i dialog med personer som har ulike meninger og kanskje også helt ulik virkelighetsoppfatning.

Disse kommer gjerne fra ulike faser, fra produkt til marked, men også fra krysningen mellom ulike markeder, produkter og bransjer. Det er ikke lett å spore opp ressurspersoner med tilstrekkelig breddekompetanse. Det er derfor viktig å etablere en felles arena, der disse ulike personene kan møtes. Slike arenaer kan skape stor innovativ kraft, potensial og ikke minst synergi.

Daglig nytenking

Hvor står, og hvor går, den industrielle innovasjon? «Her må det tenkes nytt» er en velkjent uttalelse som innimellom vekker oppsikt. «En tragisk kommentar» er mitt tilsvar. Ikke fordi at en ikke skal tenke nytt, men fordi en må tenke nytt hver eneste dag. Det er min melding til norsk industri. Temaet må stå på agendaen til ledergrupper og styrer. Ingen blir bedre uten å trene. Eliteidrettsutøvere trener hver dag og eliteindustrien trener, om ikke daglig, så jevnlig.

Integra sin rolle

Gjennom Integra har jeg hatt gleden av å delta i to prosjekter rettet mot to ulike bransjer som har utfordret seg selv. Både akademia, bransjeforeningen, ulike fagmiljøer og oss fra den tekniske leverandørindustrien er invitert til å delta. Diskusjonen i disse prosjektene og foraene gir et konglomerat av meninger og synspunkter, som gjennom en klarttenkende, overordnet styring kan gi spennende resultater.

I slike prosesser kan vi som leverandører bidra gjennom hele prosjektprosessen. I tillegg vil vi, sammen med andre aktører i leverandørindustrien, være det leddet som til slutt realiserer prosjektet. Det gir muligheter og utfordringer.

Leverandørene vil være med

Vi fra den tekniske leverandørindustrien ønsker å bidra i disse innovative prosessene, ikke bare for prosjektenes del, men også for å sikre vårt kundegrunnlag og egenutvikling. Uten et konkurransedyktig næringsliv som produserer varer, har heller ikke vi et markedsgrunnlag – og dermed ingen framtid.

Det er viktig for alle parter å utfordre, inspirere og motivere hverandre, kanskje også presse hverandre utenfor komfortsonen. Det tvinger oss til å tenke innovative og utfordrende tanker. Hvis tenke er å mene, mene er å ville, ville er å gjøre det – da blir mye gjort, og det er «mye gjort» som skaper verdier til slutt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.