NETTARKIV

Menneskelig tabbe i helautomatiserte Google

Anders Brenna
3. feb. 2009 - 12:23

Lørdag 30. januar ble store deler av internett i praksis stengt i 40 minutter. Alle nettsurfere som gjorde et søk på verdens mest brukte søkemotor fikk beskjed om at absolutt alle nettsteder inneholdt ondsinnet kode. Meldingen "This site may harm your computer" dukket opp som advarsel for alle som forsøkte å finne informasjon, enten det var på Wikipedia, offentlige nettsteder, norske bedrifters nettsider eller Googles egne tjenester.

- Menneskelig feil, forklarer Marissa Mayer, Googles sjef før søkeprodukter og brukeropplevelse på selskapets offisielle blogg.

Det er en sjelden feilmelding fra Google. Selskapet er kjent for å automatisere alt, enten det dreier seg om søkeresultater, aggregering av nyheter eller grunnlag for interne beslutningsprosesser. Suksessformlene ligger lagret i logaritmer som kontinuerlig forbedres og oppdateres. Ett unntak er oversikten over nettsteder som inneholder ondsinnet kode. Dette er en manuelt bearbeidet liste som Google lager med hjelp fra den ideelle stiftelsen StopBadware.org, og det var den menneskelige håndteringen av den som skapte problemer for Google og et ukjent antall millioner nettsurfere over hele verden.

Google forteller at feilen skjedde da de skulle gjøre en av sine mange periodiske oppdateringer. En ikke-navngitt person la inn "/" som en verdi i listen over nettsteder med ondsinnet kode, og dette tegnet ble tolket som et parameter som spesifiserer at advarselen skal vises for absolutt alle nettsteder.

40 minutter tok det å løse problemet. Det er ikke lenge, men med en markedsandel på hele 65,1 prosent, ifølge de siste tallene fra analyseselskapet Hitwise, blir det fort både dyrt og problematisk. Den britiske avisen The Guardian har regnet seg frem til at Google tapte mellom 1,4 og 2 millioner pund (cirka 14-20 millioner kroner) på problemet. Det tåler nok pengemaskinen Google, men tabben demonstrerte også hvor problematisk det er når en manuelt redigert liste skal avgjøre hvem som er slemme og hvem som er snille ute på internett.

StopBadware.org opererer med tre fargekoder for å klassifisere innrapporterte nettsteder. En gul sirkel betyr at noen har rapportert nettstedet, men at StopBadware.org ikke har undersøkt saken. De viser imidlertid hvem som har rapportert nettstedet, og noen raske søk på diverse suspekte domenenavn viser at det er en utbredt praksis å rapportere inn brysomme konkurrenter. Når StopBadware.org har undersøkt saken får nettsiden enten en rød eller en hvit sirkel. Rød betyr at ondsinnet kode ble oppdaget på nettsiden, mens hvit betyr at de ikke fant noe.

Et nytt søk på StopBadware.org viser at 16 forskjellige nettsteder har rapportert inn Google.com som en nettside som sprer ondsinnet kode. En av anklagerne er dontbeevilgoogle.com. Hvis du går inn på den adressen vil Google advare deg om at den kan inneholde ondsinnet kode, men hos StopBadware.org er den bare registrert med gul sirkel.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.