NETTARKIV

Meningsløs navneprosessTor Stavsholdt hadde et godt innlegg i TU nr. 12/03, med tittelen "Skal sivilingeniøren utraderes?" Som NIF-medlem blir man ganske overgitt over at også NIF kaster seg på denne bølgen av å gjøre gode og innarbeidede merkenavn om til intetsigende navn som det vil gå minst ti år og medføre stor innsats før man igjen får bygget opp som merkenavn.

I samme TU er en reklame for Mesta, hvor det bekjentgjøres at "Vi har gjort Norge mulig". Når man ser en slik ambisiøs uttalelse, blir man naturlig nok nysgjerrig og prøver å finne ut hva som skjuler seg bak denne betegnelsen. For egen del og for svært mange andre som ikke har stortingsmeldinger som hovedlektyre, vil jeg anta at opplysningen om firmaet Mesta og hva dette har utrettet for Norge kom ganske overraskende.

Man må lure på om det er aggressive reklamebyråer som står bak og driver disse meningsløse navneprosessene for å skaffe seg lettjente penger. Dette kan vel oppnås ved manipulering/smøring av sentrale naive beslutningstakere.

Jeg vil sammenlikne situasjonen med tilstanden i byggebransjen på femti- og begynnelsen av sekstitallet hvor all gammel bebyggelse i bysentrum skulle rives og nytt bygges. I dag står selvsagt bevaringstanken mye sterkere innenfor dette området, og mange av tidligere tiders beslutninger beklages sterkt.

La oss da bare håpe at vår egen forening lar både navnet NIF og stillingsbetegnelsen sivilingeniør leve videre. De er bevaringsverdige som solide merkenavn og videreføring av en lang tradisjon.

Steinar Fosse,

sivilingeniør 1978

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.