Grønt lys for den nye transportplanen!

Stortinget har ferdigbehandlet ny Nasjonal transportplan (NTP). Regjeringen fikk grønt lys for så godt som alle forslag som lå i NTP. Vi har laget en NTP som ser hele landet, tar klima og trafikksikkerhet på alvor og gir mer transport for fellesskapets midler.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) .
Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) . Foto: Samferdselsdepartemnetet
Av samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF)
18. juni 2021 - 11:08

Etter en grundig behandling i Stortinget er fasiten klar: 372 forslag fra Stortinget om endringer – nesten ingen fikk flertall. Regjeringen vil dermed styre etter planen slik den i all hovedsak ble lagt fram i mars.

Det betyr at fagfolk over hele landet nå går i gang med planlegging og utbygging av viktige prosjekter. Veier, jernbane, havner, flyplasser – det skal bygges og utbedres i alle deler av landet, til beste for innbyggere og næringsliv.

Vi la fram en plan som var både ambisiøs og realistisk – en plan med store og viktige nye grep. Debatten i etterkant viser at svært mange er enig i kravet som vi nå stiller til oss selv og til alle aktører i samferdsels-Norge: Mer transport for pengene.

Kostnadsanslagene i forrige NTP holdt ikke. Planen ble urealistisk. Ved å jobbe smartere og bedre bruk av ressursene og innføring av porteføljestyring i hele sektoren skal vi få nytten opp, og kostnadene ned.

Etter at planen ble lagt fram i mars, har den vært diskutert og kommentert. NTP har – i det store og hele – blitt godt mottatt. Da tenker jeg på de store linjene, på forståelsen av at vi må få mer transport ut av fellesskapets midler, at de lange ønskelistenes tid må være forbi, at vi skal gi alle våre etater og selskaper større muligheter til å kontinuerlig jobbe fram de beste prosjektene, at vi ikke skal låse oss for tidlig til løsninger.

Når vi satser på samferdsel så handler det om å satse på økt verdiskaping, større frihet og muligheter for flere. Vi har en NTP som vi kan tro på og som det i praksis er flertall for på Stortinget. Nå settes den i arbeid!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.