«God refleksdag»

Sist søndag var det første vinterdag. I dag, 18. oktober, er det refleksdagen.

refleks
refleks Illustrasjonsfoto: Statens vegvesen
Lars Helge Rasch, kommunikasjonssjef, Statens vegvesen Region sør
18. okt. 2018 - 11:38

Målet i «Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet» er at 40 prosent skal bruke refleks i byer og tettsteder. I tettbygd strøk bruker kun 29 prosent av oss refleks. Målet for 2018, er 40 prosent. På landeveien er det 46 prosent som bruker refleks. Målet er 60 prosent for 2018.

Statens vegvesen Region sør har gransket alle dødsulykker i vegtrafikken siden 2005. I
perioden 2005-2017 har 24 fotgjengere mistet livet i mørkeulykker i Vestfold, Buskerud,
Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder. Ingen av de drepte brukte refleks.
Langt flere fotgjengere blir skadd eller drept i trafikken i høst-/vinterhalvåret enn i vår-
/sommerhalvåret. 61 prosent av de involvert fotgjengerne blir skadd eller drept om høsten, mens de øvrige 39 prosentene blir skadd eller drept i den lyse årstiden. (2005-2017).

Ulykkesstatistikken viser at gatelys ofte gir falsk trygghet. Flere av mørkeulykkene skjer i tettbebygde strøk med gatelys. Fotgjengeroverganger er særlig utsatt. Nær en tredjedel (31%) av fotgjengerulykkene i de fem fylkene skjedde i mørket.

Bruker du refleks reduserer du risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent. Det er ikke bare fotgjengere som får utfordringer når høstmørket kommer. Bilførere må også være mer på vakt. Det er utrolig krevende for en sjåfør å få øye på mørkkledde fotgjengere uten refleks. Med nærlys ser du en gående med refleks på 140 meters avstand. Uten refleks oppdager du ikke at det er folk i gata før de er 25-30 meter unna. Da rekker du ofte ikke å stoppe. Kjører du med nærlys i 50 km/t har du to sekunder på å oppdage en fotgjenger uten refleks. Med refleks øker tida til ti sekunder.

Ingen førere av motorkjøretøy vil frasi seg sitt ansvar i trafikken, men ved bruk av refleks kan de gående gi førerne en avgjørende mulighet til å overholde sitt ansvar. Fotgjengere kan krysse hvor som helst på vegnettet, og det er derfor ikke alltid like lett å være oppmerksom på dem. Derfor er det en stor fordel å krysse i fotgjengeroverganger der disse finnes. Folk bør bli flinkere til å bruke lyse og fargerike klær for å gjøre seg mer synlige i vintermørket. Det gjelder særlig eldre. Aldersgruppen er særlig utsatt for fotgjengerulykker i mørket.

Bruker du ikke refleks i høst- og vintermørket, gambler du med eget og andres liv og helse. Derfor er det så viktig at det brukes refleks og at den brukes riktig. Her er noen viktige refleksråd:

• Refleksen bør plasseres så langt ned mot bakken som mulig
• Bruk to reflekser for å bli sett fra begge sider
• Små barn bør alltid bruke refleksvest når de ferdes ute i trafikken
• Riper og skraper svekker reflekteringen
• Refleksbånd mister sin reflektering ved gjentatt vasking.
• Bruk refleks selv om vegen har gatebelysning
• Bruk alltid refleksvest når du er ute og sykler eller trener i mørket

Ha en god og reflekterende trafikkhøst og vinter.

LES OGSÅ: «Innovasjon fra innsiden»

LES OGSÅ: «Vi, dei og oss»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.