KLIMA

Mener StatoilHydro bløffer

StatoilHydro bløffer om tredjepartsreduksjonene som ligger til grunn for at de slipper å rense Snøhvit-anlegget, mener både Bellona og SFT.
StatoilHydro bløffer om tredjepartsreduksjonene som ligger til grunn for at de slipper å rense Snøhvit-anlegget, mener både Bellona og SFT. Bilde: Statoil
Stein Jarle Olsen
22. jan. 2009 - 09:00

Statens forurensningstilsyn (SFT) har tidligere gitt StatoilHydro anledning til å redusere nitrogenoksidutslipp på tre fartøyer i stedet for å rense gassanlegget på Snøhvit.

Krever fakta

I et ferskt brev til selskapet krever SFT nå bedre dokumentasjon for de påståtte utslippsreduksjonene.

StatoilHydro bruker nemlig den såkalte IMO-kurven i beregningene sine, og denne har langt høyere utslippsgrenser enn hva som er vanlig på norsk sokkel.

Bellona er blant de som reagerer.

– StatoilHydro overdriver effekten av tredjepartstiltakene. De sammenlikner egne utslipp med IMOs maksgrenser. Dette blir feil sammenlikningsgrunnlag siden skipene som er levert til norsk sokkel de senere år har utslipp som ligger vesentlig lavere, rundt 20 prosent, sier Bellona-rådgiver Konrad Pütz til Dagens Næringsliv.

Må begrunne

StatoilHydro viser til at tiltak på skipene Stril Pioneer, Viking Avant og Normand Skipper har gitt utslippsreduksjoner på 341 tonn NO x i 2006 og 336 tonn i 2007.

– StatoilHydro må begrunne hvor de bruker dette sammenlikningsgrunnlaget. Etter vår mening er dette for tynt beskrevet i rapporten. Til syvende og sist handler det om at selskapet oppfyller utslippskravene sine eller ikke, sier saksbehandler Ann Mari Vik Green i SFT til DN.

SFT mener at skipene må sammenliknes med andre dieseldrevne skip bygd på samme tidspunkt.

Godkjente beregninger

StatoilHydro mener på sin side at de har gjort alt riktig.

– Våre beregninger her er verifisert og godkjent av Det Norske Veritas. SFT ber oss nå i et brev om en grundigere redegjørelse for hvorfor tilsvarende skip ikke har innført NO x-reduserende tiltak nå som NO x-avgift er innført, og det vil vi gjøre, sier informasjonsleder Kari Mette Darell Holand ved Snøhvit.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.