OLJE OG GASS

Mener pumper plagieres

Anders J. Steensen
12. nov. 2007 - 08:15

Bergen: Patenterte pumper er kanskje ikke så godt beskyttet som Framo trodde.

Framo har sette eksepmpler på at deres karakterisiske teknologier dukker opp fra uventet hold. Mistanken kan rettes mot de rigide krav til dokumentasjon overfor oljeselskaper når tilbud skal ingis. Detaljer kan havne på feil hender. Nå mener Framo, ansett for å være verdens ledende pumpeprodusent for undervannssystemer, at det er på tide å stramme inn.

Skjerper

Trond Mohn kom frem med sine synspunkter under StatoiHydros årlige energiseminar i Bergen i forrige uke.

– Dokumentasjon på de innerste deltajene i våre produkter vil vi aldri gi fra oss. Det gir store muligheter for at andre kan kopiere oss, sier Mohn.

Kopieres rått

Han mener å kjenne igjen Framo-teknologi på fremmede pumper.

– Det er forbausende hvordan tyskere, japanere og koreanere er i stand til å kopiere så det ser ut som om pumpene kommer fra Flatøy (Framos tilholdssted, red.anm). Jeg frykter for at våre konkurrenters muligheter til å kopiere oss øker dersom vi sprer våre innerste kunnskaper til oljeselskaper og andre, sier Trond Mohn.

Han legger til at dette gjelder også norske bedrifter, som han mener er i stand til å kopiere de løsningene som Framo har utviklet.Må beskytte seg

Patenter burde gi god nok beskyttelse, men ser ikke ut til å holde alltid, innser bransjeorganisasjonen Norsk Industri.

– Jeg er fullstendig enig med Trond Mohn. Han trekker frem et poeng som er vanskelig i kontakten med et oljeselskap, nemlig eiendomsrettet til intellektuell kapital. Vi er fortsatt i diskusjon med StatoiHydro om dette emnet, sier leder av Norsk Industri olje og gass, Aibel-direktør Erling Matland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.