ARKIVNYHETER

Mener passiv 3D er best

15. feb. 2011 - 14:00

Det er ingen tvil om at 3D-bølgen skyller inn over tv-markedet. De første modellene dukket opp i butikkene sent på våren i fjor, og allerede står 3D-modeller for mellom fem og ti prosent av salget.

Men teknikken som alle var enige om i fjor, briller med aktive lukkere, er ikke den vedtatte sannhet lenger. LG mener ulempene med slike briller er for store og gjør en helomvending, eller i hvert fall en halvomvending. De kommer fortsatt å ha noen modeller på markedet med aktive briller, men nå er det passive briller som er satsingen.



Cinema 3D

LG kaller den nye 3D-teknologien for Cinema 3D og peker på at dette er den samme teknikken som brukes på kino. I stedet for å ha briller med batterier og lukkere, som drives av elektronikk styrt av en sender i tv-en, er dette vanlige polariserende briller. Ikke langt unna solbriller altså og veldig mye billigere. Prisen er et av LGs argumenter. Aktive briller koster en tusenlapp eller mer, mens passive bare noen tiere. Når mange i en familie skal se på tv er brillekostnaden viktig.



Polarisert skjerm

For å kunne bruke passive briller må man ha et polariseringsjikt over skjermen. Det betyr at annenhver linje er venstrepolarisert og annenhver høyre. Ulempen med det er selvfølgelig at oppløsingen halveres. Hvert øye ser bare 540 av de horisontale linjene i stedet for alle 1080 som man vil se når øynene ser det fulle bildet annenhver gang.

LG legger ikke skjul på at passive briller reduserer oppløsningen, men de mener det er mer enn nok oppløsning å ta av i en Blu-ray-film. Dessuten blir bildet roligere og mer behagelig å se på når man ikke har aktive briller som veksler i høy frekvens. Det kan gi litt flimmer som noen mennesker reagerer negativt på. Den passive teknologien gir også høyere kontrast.



Ikke vanskelig

LGs nye passive teknikk viser hvor fleksibel 3D-teknikken er. Den samme filmen på Blu-ray, og etter hvert andre medier, kan vises i 3D med to vidt forskjellige teknikker. Tv-en regner selv ut om den skal vise høyre og venstre bilde etter hverandre i tid, eller om den skal flette dem sammen til et bilde i to ulike polarisasjoner.



Lovende

Etter å ha sett Cinema 3D demonstrert må vi si oss enige med LG. Cinema 3D er veldig behagelig å se på og betydelig bedre enn den samme teknikken selskapet demonstrerte for et år siden. Men “the proof is in the pudding” og vi kommer tilbake med en sammenliknende test når tv-ene lanseres på vårparten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.