INDUSTRI

Mener Kongsberg opptrer forkastelig

Olav Volldal, konsernsjef i Kongsberg Automotive
Olav Volldal, konsernsjef i Kongsberg Automotive Bilde: Trond Gram
Trond Gram
15. aug. 2008 - 14:02

Kongsberg Automotive svarte med lockout da de ansatte nektet å godta et lønnskutt på 40 prosent. Den lokale ledelsen skal ha truet med utflagging til Mexico hvis de ansatte ikke godtok lønnskuttet, samtidig som de hentet inn uorganisert arbeidskraft.

Nå får Kongsberg-ledelsen kraftig kritikk fra norsk LO.

Metoder fra 30-tallet

- Det å stenge ute arbeidstakere gjennom lockout og samtidig ta inn uorganiserte er helt uakseptabelt og moralsk forkastelig. Slikt ble vi kvitt på 30-tallet i Norge, sier Fellesforbundets Arve Bakke til Klassekampen.

Konflikten har vart i over fire måneder, og bedriften har busset inn nye ansatte for de 327 utestengte arbeiderne. Torsdag var fem tillitsvalgte fra United Steelworkers i Norge i et håp om at noe av konflikten bunnet i misforståelser, men det gjorde det ikke.

– Konsernsjef Olav Volldal er fullt klar over alt som skjer ved fabrikken i Van Wert, uttaler de tillitsvalgte til Fellesforbundets fagblad magasinett.org.

Frem til konflikten var lønna til fagarbeidere ved fabrikken i Van Wert 17 dollar i timen (90 norske kroner). Ledelsen krever at lønna må ned til 10 dollar (53 kroner).

KA mer aggressive enn andre

USAs bilindustri har store problemer, men de tillitsvalgte i United Steelworkers har ikke hørt om tilsvarende store kuttforslag.

– Andre leverandører til bilindustrien sliter også, men de jobber sammen med fagbevegelsen for å komme til en løsning. Kongsberg Automotive har imidlertid vært mer aggressive enn andre leverandører, hevder rådgiver Adam Lee fra United Steelworkers hovedkontor.

Kuttpakken innebærer i tillegg til lønnskutt at også pensjonsordninger og helseforsikring skal barberes.

- Det er ingen ting som tyder på at vi ikke kommer til å gjøre dette. Kommer ikke United Steelworkers oss i møte, blir flyttingen gjennomført, sier konsernsjef Olav Volldal til magasinett.org.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.