INDUSTRI

Mener Hydro må gi ut leverandørlister

KRITISK TIL HYDRO: Korrupsjonsjeger Eva Joly ser ingen grunn til at Hydro skal holde navnelistene over underleverandørene til Qatalum skjult.
KRITISK TIL HYDRO: Korrupsjonsjeger Eva Joly ser ingen grunn til at Hydro skal holde navnelistene over underleverandørene til Qatalum skjult.Bilde: Truls Tunmo

Dette er saken:

Teknisk Ukeblad har avslørt at Hydros 18 000 fremmedarbeidere i Qatalum jobber 72 timer i uken for fem-seks kroner timen. De har ikke lov til å organisere seg. Dette er brudd på ILOs konvensjoner. LO-leder Roar Flåthen har krevd at Hydro rydder opp. SVs Ågot Valle sier at tålmodigheten til Hydros konsernsjef Eivind Reiten er tynnslitt.

Teknisk Ukeblad har avslørt at en av Hydros underleverandører er svartelistet av indiske myndigheter på grunn uakseptable lønns- og arbeidsforhold. Denne leverandøren har over 1000 fremmedarbeider på anleggsområdet til Hydro i Qatar.

Eva Joly

Eva Joly (født Gro Eva Farseth 5. desember 1943 på Grünerløkka i Oslo) er en norsk-fransk (med dobbelt statsborgerskap) forhørsdommer. Hun er blitt omtalt som en av Frankrikes mest nådeløse og ubestikkelige korrupsjonsjegere.

Joly jobbet først noen år med mindre alvorlige korrupsjonssaker. Men da hun arbeidet med Elf-saken, ble hun klar over hvor stort problemet med korrupsjon er, og hvor farlig det er for verdens utvikling.

Det var gjennom arbeidet med denne saken, mens hun var forhørsdommer hos statsadvokaten i Paris, at hun ble offentlig kjent. Saken var 1990-tallets mest omfattende korrupsjonsskandale.

Kilde: Wikipedia

Teknisk Ukeblad avdekket for kort tid siden at Hydro bruker over 1000 arbeidere fra en svartelistet underkontraktør til å bygge aluminiumsverket Qatalum i Qatar.

Dette er bare en av rundt 500 underleverandører som er med på å bygge verdens største aluminiumsverk i ett trinn – et gigantprosjekt som krever 18 000 anleggsarbeidere.

Åpenhet viktig

Men Hydro-ledelsen vil ikke si hvem disse leverandørene er, og skylder på juridiske årsaker.

– Jeg ser ingen grunn til at Hydro ikke skal være åpne om disse leverandørlistene. Gjennomsiktighet og åpenhet er viktig, og norske myndigheter bør som eier stille krav til ledelsen i konsernene om slike ting. Et absolutt krav til statlig eide bedrifter er at de blant annet respekterer FNs konvensjoner, sier Eva Joly til Teknisk Ukeblad.

Les også: Hydro-leverandør svartelistet

Firer ikke

Kommunikasjonssjef i Hydro, Halvor Molland, sier dette til Eva Jolys kritikk:

– Jeg har ingen kommentar til det Eva Joly sier. Vår vurdering er at vi ikke har rett til å gi ut komplette lister over underleverandører til prosjektet. Det må leverandørene selv gjøre.



Bor andre steder

Nesten halvparten av de 18 000 fremmedarbeiderne som jobber på byggeplassen til Hydro i Qatar, bor andre steder enn i Hydros egen arbeiderlandsby. Ifølge internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, har mange arbeiderlandsbyer i Qatar svært kritikkverdige forhold. Er Hydro sikre på at forholdene til alle sine arbeidere er akseptable?

– Myndighetene i Qatar stiller krav og har tilsyn med boforhold i alle arbeiderlandsbyer i Qatar, inkludert vår egen, sier Molland.

På hvilken måte kontrollerer dere boforholdene til disse arbeiderne?

– På samme måte som vi følger opp leverandører, besøker vi arbeiderlandsbyer i Qatar. I tillegg til generelle boforhold fokuserer vi da spesielt på brannsikring og rømningsveier.

Les også:

Hydros ansvar

Ifølge Nærings- og handelsdepartementet, er det Hydros ansvar å sikre at alle arbeiderne i prosjektet har ryddige arbeids-, lønns- og boforhold. Departementet vil ikke kreve informasjon om Hydros underleverandører.

– Det er også selskapets ansvar å vurdere om de ønsker å offentliggjøre hvilke underleverandører de bruker, sier statssekretær Øyvind Slåke.

Brudd på rettigheter

Hydros 18 000 fremmedarbeidere får ikke lov til å organisere seg. Dette er brudd på ILOs konvensjoner. ILO er FNs arbeidsrettighetsorganisasjon.

Kan departementet akseptere at statlig eide selskaper ikke følger ILOs konvensjoner?

– Vi viser til strategien for et anstendig arbeidsliv, der regjeringen forventer at norske selskaper legger ILOs åtte kjernekonvensjoner til grunn for sin virksomhet og har gode HMS-standarder som ivaretar arbeidstakernes sikkerhet og helse, sier Slåke i en e-post til Teknisk Ukeblad.

Les også: Qatar: Hydro bryter eget regelverk

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.