Mener Høyre er ukritisk kabel-tilhenger

Mener Høyre er ukritisk kabel-tilhenger
SKEPTISK TIL UTENLANDSKABLER: Leder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi (t.h.) er langt mer skeptisk til å bygge nye utenlandskabler enn statsminister Jens Stoltenberg. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland

Høyres energipolitiske talsperson Siri A. Meling sa forrige uke til Teknisk Ukeblad at energiminister Ola Borten Moe (Sp) og hans statssekretær Eli Blakstad (Sp) ikke ser hvor alvorlig det er å sende negative signaler til energibransjen om bygging av kraftkabler til utlandet.

Les også:

Det får leder i LO-forbundet Industri Energi, Leif Sande, til å reagere. Forbundet samler flere tusen ansatte innen kraftkrevende metallindustri. Han reagerer sterkt på Melings kritikk av energiministeren og hennes “ukritiske holdning til Statnetts storstilte utbygging av strømkabler ut av Norge”.

Frykter kablene

Det er ikke noe mål i seg selv å eksportere kraft til Europa, sa den ferske statsråden til Teknisk Ukeblad i starten av april.

Les også: – Vind på anabole steroider

Under Energi Norges vinterkonferanse i Wien i forrige uke nyanserte Blakstad energiministerens uttalelser, og sa at statsrådsskiftet ikke innebærer noen endring i regjeringens syn på utenlandskabler.

Les også: Nye kraftlinjer til Europa: – Ingen endring i politikken

Men Sande holder fast ved Borten Moes negative uttalelser om kabelbygging.

– Ola Borten Moes signaler er helt i tråd med vårt syn på planene om flere strømkabler ut av landet. Vi trenger en grundig evaluering av dagens energipolitikk. Vi frykter at flere utenlandskabler vil svekke vår egen forsyningssikkerhet og føre til varig høyere strømpriser for industri og husholdninger, sier Sande.

– Eksportkåte kraftselskaper

Sande har ikke mye til overs for kraftselskapene og deres vanndisponering.

– Flere utenlandskabler og dagens eksportkåte kraftselskaper frykter vi vil gjøre vondt verre. Vi så hvordan de tappet vannmagasinene i fjor sommer og høst. Slik eksport svekker vår egen forsyningssikkerhet og vi gjør oss avhengig av fordyrende og forurensende import fra utlandet. Hvordan vil det gå med norsk industri og husholdningenes hverdagsøkonomi med enda flere utenlandskabler, spør Sande.

Les også: – Markedet gir ingen optimal energipolitikk

Les også: – Oppmuntres til å bunnskrape kraftmagasinene

Avventende Ap

I helgen vedtok Arbeiderpartiet en uttalelse som vitner om skepsis til kabelplanene. Partiet mener at tiltakene fra Energiutvalget som regjeringen har nedsatt, “- herunder spørsmålet om ytterligere utbygging av overføringsnettet til utlandet - må vurderes opp mot hensynet til mest mulig forutsigbare og like priser for næringsliv, industri og husholdninger over hele landet”.

– Jens Stoltenberg har vi opplevd har vært tilhenger av flere utenlandskabler. Derfor er vi glad for at grasrota i partiet under helgens landsmøte i Arbeiderpartiet setter foten ned og ber om en fornyet vurdering av behovet og virkningene av slike kabler til utlandet, sier Sande.

Les mer om: