OLJE OG GASS

Mener det var riktig å skrinlegge Cat B

Tror likevel plattformen blir en realitet etter hvert.

Statoil-sjef Helge Lund tror selskapets nye Cat B-rigg blir en realitet selv om de kansellerte kontrakten med Aker Solutions tidligere denne uken fordi prosjektet ble for krevende.
Statoil-sjef Helge Lund tror selskapets nye Cat B-rigg blir en realitet selv om de kansellerte kontrakten med Aker Solutions tidligere denne uken fordi prosjektet ble for krevende. Bilde: Peder Qvale
26. juni 2013 - 15:28

I dag var både Statoil-sjef Helge Lund og tidligere toppsjef Lord John Browne i BP til stede på Astrup Fearnley-museet i Oslo for å snakke om investeringsmulighetene i norsk oljesektor.

Lund fremhevet på sin side at utvikling av ny teknologi er svært viktig for oljegiganten, til tross for at selskapet tidligere denne uken måtte skrinlegge planene om en ny superrigg.

Skulle bli viktig

I 2012 ble nemlig Statoil enige med Aker Solutions om å utvikle en ny kategori B-rigg som skulle fungere like godt på dypt som på grunt vann, øke utvinning fra eksisterende felt og være spesialtilpasset for bore- og vedlikeholdstjenester i eksisterende produksjonsbrønner.

Riggen skulle fylle gapet mellom lette brønnintervensjonsfartøyer og konvensjonelle rigger, og den skulle være i drift allerede fra 2015.

Blir noe av

Aker Solutions har allerede brukt 375 millioner kroner på prosjektet, men fant altså ut sammen med Statoil at teknologiutviklingen ble for krevende.

Til tross for kontraktkanselleringen, mener Statoil-sjefen at riggen blir en realitet etter hvert.

– Vi mener det var en moden beslutning, men vi tror fortsatt at teknologien er god og at den vil gjennomføres etter hvert. Det er viktig for oss å finne nye metoder og verktøy for å være lønnsomme også i fremtiden. Derfor skal vi holde kontinuerlig fokus på utvikling av ny teknologi som dette, sier Lund til Teknisk Ukeblad.

Les også: Dette tror Statoil om energifremtiden  

Viktig med samarbeid

Statoil har planer om å øke den daglige utvinningstakten fra 2 millioner til 2,5 millioner fat innen 2020. Lund sier teknologiutvikling på generell basis er viktig for å komme dit.

– Velstandsnivået blir høyere over hele verden. Det er store forventninger fra verdenssamfunnet på å finne nye kilder. Vi takler dette presset ved å samarbeide med små selskaper. Det er viktig for oss å ta i bruk teknologien som utvikles hos dem for å kunne ta tak i utfordringene som kommer i fremtiden, sier han.

Les også:

Shell jakter norske gründere

Her er årets oljekvinne  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.