T2

Men netbooken var ikke død

Om du synes ultrabook blir for dyrt, finnes det fortsatt minimaskiner til en langt billigere penge.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
6. juni 2012 - 18:57
Vis mer

Vi har vært så opptatt av ultrabook-maskiner i det siste at de andre segmentene nok har blitt litt neglisjert.

Nå er det imidlertid en liten periode med ultrabook-dødtid, ettersom formatet er midt inne i et generasjonsskifte, og derfor har vi nå anledning til å se på de litt billigere maskinene igjen.

Les også: Hvilken ultrabook skal jeg velge?

Netbooken er tilbake

Først ut er Asus’ forsøk på å revitalisere netbook-formatet, en 11,6-tommer ved navnet Asus Eee PC 1225B.

Inni finner vi en såkalt APU - Accelerated Processing Unit - fra AMD, i praksis en prosessorenhet med en dedikert grafikkbrikke ombord.

Designet følger Asus' etter hvert etablerte standard for netbook-maskiner, med plast som gjennomgangstone, men likevel pene linjer og en slank formfaktor.

Det er imidlertid ikke noe som minner om en supertynn ultrabook her - prispunktet på drøyt tre tusen kroner skinner tydelig gjennom.

Stikker ut

Byggekvaliteten er det likevel lite å utsette på - plasten virker godt avstivet og vi finner lite slark eller svake punkter.

Skjermhengselen er i tillegg relativt fleksibel, noe som er praktisk om du skal ha maskinen på fanget eller bruke den på et trangt sted, for eksempel i et flysete.

Maskinen er svakt vinklet oppover mot baken, ettersom batteriet stikker trekvart centimeter ut på undersiden.

Det har dog lite å si for bruken, og vi vil kanskje heller si det er et pluss for skriveopplevelsen at maskinen er litt vinklet.

Les også:

Acer lanserer ultrabook med touchskjerm

Her er Asus’ super-ultrabook 

1200005837.jpg

Godt tastatur

Asus har etter hvert fått god erfaring med tastaturer på slike små maskiner, og denne er intet unntak.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Tastene har god størrelse, avstand og dybde, og vi synes responsen er upåklagelig. Det gjør at vi trives veldig godt med Asus-tastaturet.

Mangelen på baklys eller et dedikert norsk tastatur (i motsetning til fellesnordisk) er heller ikke prekær i denne prisklassen.

Pekeplata er helt grei, etter vår mening. Den har fin friksjon og multitouch-gestene, inkludert tofingerzoom, er faktisk ganske responsive.

Selve musetastene er imidlertid litt for flate og harde, med det resultat at klikkene ikke alltid registreres slik de skal.

Det er likevel bare et lite skår i gleden, og ikke nok til å velte hele opplevelsen.

Lettvekter

Ytelsesmessig ser vi også tydelig at dette er billigmaskiner. Maskinen er som nevnt utstyrt med en APU fra AMD, nærmere bestemt modellen E-450, som også inneholder en Radeon HD 6230-brikke for grafikken. 

I Windows Experience Index får vi bare magre 3,7 (av 7,9) for prosessoren, men brukbare 5,5 i kategorien spillgrafikk.

Det gir oss forsiktige 1914 i PCMark Vantage, 927 i PCMark 7 og 1488 i Geekbench.

Om vi ser på en harddiskbasert ultrabook som for eksempel Samsung Series 5, ser vi at scoren der er mellom to og tre ganger så høy i alle testprogrammene.

I Windows merkes imidlertid ikke forskjellen så tydelig - 1225B fremstår som responsiv og har god kontroll på nettsurfing og andre "enkle" oppgaver.

Les også:

Slik er PC-ens fremtid

Lenovo lanserer ultrabook i karbonfiber

Disse får maks lyd ut av din iPhone 

Helt grei på spill

Vi hadde ikke store forventninger til spillytelsen, og må derfor si oss mildt positivt overrasket. Vi tok maskinen gjennom en runde med Civilization 5, som faktisk fungerte overraskende bra på lave innstillinger.

Det merkes dog tydelig at prosessoren ikke er blant de sterkeste, for ventetiden mellom hver tur er åpenbart lenger enn på øvrige maskiner vi har testet i det siste.

Vi vil derfor ikke anbefale å legge ut på noen store kart med haugevis av datamotstandere, da det nok vil sette tålmodigheten på en litt for stor prøve.

I rollespillgiganten Skyrim er det også tydelig at prosessoren sliter med å henge med, og så fort det skjer noe, for eksempel sverdkamp eller magikasting, får Eee-maskinen trøbbel. Det går såvidt, men gir ingen god opplevelse.

Det må for øvrig nevnes at tiden der netbookene hadde problemer med HD-video er forbi, og 1225B har her ingen problemer.

1200005838.jpg

Bra batteri

Også batterimessig er det brukbart. AMD har tradisjonelt hatt større problemer enn Intel med å holde både varme- og støyproduksjon og energiforbruk nede, men denne gang står det faktisk ikke så verst til.

Vi noterer sju timer uvirksom og drøyt seks timer med produktivitet i Powermark. Det er stort sett på linje med de fleste ultrabook-ene. Fem timer HD-video holder den også ut.

Eee-en utvikler heller ikke spesielt mye varme, selv ikke etter en god stund med Civilization-spilling. En viss oppvarming kan merkes øverst til venstre under maskinen, men sammenliknet med til dels glovarme ultrabook-er er dette svært bra.

Maskinen støyer heller ikke urimelig mye - vifta går stort sett alltid, men den er bare såvidt hørbar under enkle oppgaver.

Rik på tilkoblinger

Tilkoblingsmessig er vi også ganske fornøyde. Vi finner totalt 3 USB-porter, hvorav en med 3.0-hastighet, både VGA og HDMI i full størrelse, ethernet-port og minnekortleser for SD og MMC.

Dedikerte porter for mikrofon og hodetelefoner er på plass, og det er også Kensington-lås. Veldig bra, Asus.

Noen vil kanskje savne eSATA, men det virker som om USB 3.0 har tatt ledelsen for høyhastighetstilkoblinger, så vi legger ikke lenger så stor vekt på det.

Les også:

1,34 kilo, 14 timer batteritid og optisk drev

Denne terminalen kjører på strøm fra nettverkskabelen

Slik blir en ultrabook til 

Stor skjermramme

Skjermen har så stor ramme at det nok hadde vært plass til minst én tomme til om Asus' ingeniører hadde lagt seg i selen.

Den har standardoppløsningen 1366x768, men i motsetning til på større skjermer savner vi ikke flere piksler på en 11-tommer.

Med støpslet i synes vi skjermen er god, med relativt god lysstyrke, spretne farger og et dypt sortnivå.

Så fort du drar ut støpslet slår imidlertid Asus' auto-strømsparer-funksjon inn og kutter kontrasten betraktelig, med det resultat at skjermen ikke blir mye å skryte av.

Det bidrar sikkert til å holde strømforbruket nede, men det er ikke särlig behagelig i bruk.

Innsynsvinklene er likevel gode, i alle fall horisontalt. Vertikalt er det som vanlig en litt annen historie, men det er også tilfellet med de fleste andre maskiner på markedet i dag.

1200005832.jpg

Konklusjon

Alt i alt synes vi faktisk Asus Eee PC 1225B er en interessant utfordrer til mange ultrabook-er på markedet.

Den har helt brukbar ytelse om du ikke spiller de tyngste spillene, god batterilevetid og plenty med tilkoblingsmuligheter. Tastaturet er også godt, og skjermen helt på det jevne.

Designet er ikke like sprekt som på en del tynnere maskiner der ute, men så koster også Eee-maskinen halvparten av det ultrabook-ene gjør.

Absolutt et godt alternativ!

1200005736.jpg Les også:

Dette kameraet hjelper deg med å ta gode bilder

Slik blir Intels nye prosessorer

IKEA lanserer TV

Brettet som gir deg både i pose og sekk 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.