KLIMA

Melder over 40 grader i Sør-Europa – myndighetene er i beredskap

En varmebølge rammer denne uka deler av Sør-Europa og Nord-Afrika, med temperaturer som ventes å passere 40 grader.

Allerede mandag nærmet temperaturene seg 40 grader i Italia. Her prøver en jente å få avkjølt seg ved Spansketrappen i Roma.
Allerede mandag nærmet temperaturene seg 40 grader i Italia. Her prøver en jente å få avkjølt seg ved Spansketrappen i Roma. Foto: Gregorio Borgia/AP/NTB
13. juli 2023 - 11:19

Det er ventet høye temperaturer i deler av Spania, Frankrike, Hellas, Kroatia og Tyrkia, melder BBC.

I Italia kan gradestokken også nå 48 varmegrader. Det er utstedt rødt farevarsel i ti byer, deriblant Roma, Bologna og Firenze.  Tirsdag døde en 44-årig arbeider som jobbet med å male en fotgjengerovergang i byen Lodi utenfor Milano.

Et satellittbilde fra EUs Copernicus-program viser at bakketemperaturen i regionen Extremadura i Spania tirsdag lå på 60 grader, melder kanalen.

Storbritannias meteorologiske institutt sier hetebølgen er ventet å nå sin topp på fredag og fortsette inn i helga. Da er det blant annet meldt opptil 45 grader i den greske hovedstaden Aten.

Det meteorologiske instituttet i Italia gir hetebølgene navn etter mytologiske skikkelser. Den pågående bølgen er oppkalt etter den trehodede helveteshunden Kerberos, som blant annet figurerer i Dantes Den guddommelige komedie.

Over 60.000 personer ble registrert døde i Europa som følge av hete i sommermånedene i fjor, 18.000 av dem i Italia. Det viser en nylig framlagt studie fra Barcelonas institutt for global helse og det franske forskningsinstituttet Inserm.

Leting etter overlevende i landsbyen Yambali i Papua Ny-Guinea søndag
Les også

Papua New Guinea: Over 2000 begravd under jordmasser

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.