KRAFT

Mekaniske trær spiser CO2

MEKANISKE TRÆR: De mekaniske trærne ser ut som fluesmekkere langs denne motorveien. Britiske ingeniører mener filtrene i disse trærne kan fange tusen ganger mer CO2 enn vanlige trær. Dette er ett av forslagene i en ny rapport om geoengineering.
MEKANISKE TRÆR: De mekaniske trærne ser ut som fluesmekkere langs denne motorveien. Britiske ingeniører mener filtrene i disse trærne kan fange tusen ganger mer CO2 enn vanlige trær. Dette er ett av forslagene i en ny rapport om geoengineering. Bilde: ImechE
Kjetil Malkenes Hovland
28. aug. 2009 - 11:02

Mekaniske trær, algebygninger og hvite tak som reflekterer sollys kan kutte store mengder CO2, mener britiske ingeniører.

I går la britiske Institution of Mechanical Engineers (IMechE) fram en 100-årsplan for å stoppe klimautslippene.

Britisk rapport om klimatiltak. CO2-fangende kunstige trær til havs.
I går la britiske Institution of Mechanical Engineers (IMechE) fram en 100-årsplan for å stoppe klimautslippene.TRÆR I SJØEN: Britiske ingeniører ser også for seg de kunstige trærne til havs.

Konkrete initiativer

Ingeniørene mener det er mulig å skape mellom en og to millioner grønne jobber i Storbritannia de neste 40 årene.

– Rapporten er spennende, innovativ og nyskapende. For første gang går vi skikkelig inn og undersøker noen konkrete initiativer som vi kan ta i bruk for å rydde opp i rotet vi har skapt, sier Tim Fox, redaktør for rapporten «Geo-Engineering: Giving us Time to Act», i en pressemelding.

Rapporten kommer med tre konkrete forslag til områder hvor man kan fjerne mye CO2.

1. Kunstige trær

Det første forslaget i rapporten er mekaniske «trær» som ser ut som fluesmekkere. De fungerer på lignende måte som vanlige trær, ved å absorbere CO2 fra luften.

Men her skjer det gjennom et filter, og disse trærne er tusen ganger mer effektive enn vanlige trær.

Trærne kan settes opp ved motorveier hvor CO2-konsentrasjonen i luften er høy, eller også ved siden av oljeinstallasjoner i Nordsjøen eller andre steder hvor det er mye CO2.

ifølge rapporten vil et tre koste rundt 20 000 dollar (ca 120 000 kroner), og kan fjerne inntil 10 tonn CO2 per dag. Hvis man bare lagde 100 000 trær, ville det være nok til å kutte alle britiske transportutslipp.

Britisk rapport om klimatiltak. Bygninger med CO2-fangende alger som lager bioenergi i vannfylte rør.
2. Energi fra algerBIOENERGI: Grønne rør med alger kan bli en del av framtidens bybilde, tror britiske ingeniører. Imagesource -

2. Energi fra alger

Den mest uvanlige av de tre foreslåtte områdene er ifølge rapporten at man bruker fotobioreaktorer (PBR). Disse kan fange CO2 fra atmosfæren og produserer energirikt biodrivstoff av det.

Siden alger kan dyrkes i saltvann og avløpsvann, vil det ikke gå ut over vannforbruket.

Alger har et energiinnhold på mellom 18,5 og 35 megajoule per kilo, mens kull har 24 megajoule per kilo. Et avfallsprodukt fra metoden er biokull (bio-char), som kan brukes som organisk gjødsel.

Ingeniørene ser for seg grønne rør langs kontorbygningene i byene.

Britisk rapport om klimatiltak. Reflekterende tak.
3. Reflekterende takENERGISPARING: Tak som reflekterer solen kan spare utgifter til nedkjøling, mener ingeniørene. ImechE

3. Reflekterende tak

Byer er ofte varmere enn områdene rundt. Overskuddsvarmen gir mer bruk av klimaanlegg og fører til smog.

Hvis man bygger hvite, reflekterende tak i byene, kan man redusere energiforbruket. Rapporten hevder at kjølebehovet kan reduseres med 60 prosent på denne måten.

Samtidig må man ta hensyn til at takene kan gi uønskede refleksjoner.

– Etter tiår med forsøk som ikke virker, kan geo-engineering gi oss noen ekstra år til å omstille oss til et lavkarbonsamfunn og hindre de framtidige klimascenariene vi alle frykter. Denne rapporten er produsert med innspill fra våre unge ingeniører, og vi håper dette inspirerer andre unge ingeniører og forskere til å jobbe med håndtering av og tilpasning til klimaendringer og geo-engineering og endre denne planetens framtid, sier Tim Fox.

Les hele rapporten fra ImechE her

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.