NETTARKIV

Mekanisk løsning på rent problem

I fremtiden kan en maskin på to-tre timer gjøre det som to mann trenger to-tre dager på i dag.

Steinar Hansen solgte i 1997 laksekonsesjonen sin i Leka i Nord-Trøndelag til Fjord Seafood. Siden har han brukt erfaring og kreativitet til å løse et problem som han selv og de fleste andre oppdrettere sliter med: Rengjøring av flytekragen til merdene.

På Aqua Nor-messen lanserer han nyvinningen: En hydraulisk drevet bom med børster tilpasset en bestemt merdserie. En vogn festet på ytterste flytering flyttes manuelt rundt under renseprosessen.

- Bomarmen er arrangert med en knekksylinder slik at man kan tilte hele børstearmen når man skal passere for eksempel fortøyningsliner, forteller oppfinneren.

Prototypen er bygd av elever ved Namsos videregående skole.

I dag må flytekragen heises opp med kran, og vaskejobben gjøres manuelt. Blåskjell og annen begroing skrapes for hånd.

- Det dreier seg om hard jobbing, bevitner Hansen.

Nå skal vaskehjelpen industrialiseres. Hansen har alliert seg med Vika Industrier i Mo i Rana, som skal produsere rengjøringsbommen. PolarCirkel International skal ta seg av markedsføringen. Hansen selv sitter med patentrettighetene.

- Vi har tro på dette konseptet. Utviklingen går mot strengere rense- og hygienekrav, og da kan en mekanisk vaskehjelp gjøre jobben.

Steinar Hansen ser ikke minst et stort potensial i utlandet. I varmere farvann er begroingsproblemet langt større enn i kalde norske farvann, og behovet for rengjøring derfor hyppigere.

Les mer om: