Mehuken får radarvarsling

Mehuken får radarvarsling
RADARVARSLING: Radarvarsling ved vindparker kan bli viktig i fremtiden, tror Kvalheim Krafts administrerende direktør Olav Rommetveit. Bilde: Ragnar Myre

Kvalheim Kraft, som eies av Østfold Energi, Vardar og Dong Enery, har nå bestilt radarvarslingssystem av Ocas. Varslingslysene som i dag brukes på vindmøllene, kan dermed slukkes.

Mehuken I og II består av til sammen 13 vindturbiner som kan levere opp til 65 GWh, og ligger i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane.

Les også:

Fornøyd

– Vi er svært godt fornøyd med at vi som første vindpark i Norge kan slukke flyvarslingslysene på Mehuken og dermed redusere den visuelle påvirkningen for lokalmiljøet. Radarteknologien som gjør dette mulig, kan bli et viktig element ved etableringen av vindparker i Norge, sier Kvalheim Krafts administrerende direktør Olav Rommetveit i en pressemelding.

Les også: Nansen først med vindkraft

Skal testes

Radarsystemet installeres på Mehuken i løpet av tredje kvartal i år. Først etter at systemet er grundig testet og kalibrert, kan varslingslysene slukkes.

Varslingslysene vil i fremtiden kun bli slått på når et fly nærmer seg vindparken.

Dersom et fly fortsetter mot vindparken selv etter at lysene er slått på, vil radarsystemet sende ut en melding på flyets kommunikasjonssystem om at flyet er på kollisjonskurs med vindturbinene. Radarsystemet er dermed også med på å bedre flysikkerheten ved vindparken.

Les også: Stoppes av ESA: <br/> Enova tar selvkritikk

Høye tårn

Mehuken vindpark åpnet i 2001 med fem vindturbiner. Den ble utvidet med åtte nye vindturbiner i 2010, slik at den samlede installerte effekten økte fra 4 MW til 22,6 MW.

Tårnhøyden på de første turbinene er 49 meter. De nye turbinene som kom i fjor, er 64 meter høye og har en rotordiameter på 71 meter.

Les mer om: