IKT

Mega-LCD på norsk

LCD-skjermer vokser i størrelse, men ikke raskt nok for mange anvendelser.

Innen DAK/DAP, i simulatorer og innen det som kalles extreme gaming gjelder jo flere skjermer desto bedre. Flere LCD-skjermer med høyest mulig oppløsning gir mer oversikt og mer opplevelse.

Det norske selskapet Premos AS har utviklet en teknologi de kaller Premos Frameless Displays (PFD). Med den flytter de LCD-skjermer tettere sammen enn noen andre i verden. De har klart å redusere rammen rundt de visuelle flatene på 19 tommers skjermer helt ned til 5 mm, og det er ingen grense for hvor mange skjermer man kan sette sammen i bredden og høyden til en sammenhengende visuell og høyoppløselig flate.

- De store leverandørene påsto at dette var umulig, men vi har klart det, sier daglig leder i selskapet, Lars Frelsøy.

Premos AS bruker en kombinasjon av elektronikk, programvare og kutteteknologi for å tilpasse LCD-panelene til hverandre. Alt overflødig glass sages bort for å redusere avstanden til et absolutt minimum.

Selskapet, som har sin ekspertise innen innbygd elektronikk, ble etablert for halvannet år siden og har vokst til seks personer som holder til i Nydalen i Oslo.

- Så langt har Forsvaret vært en viktig kunde og oppdragsgiver. Det amerikanske forsvaret har også vist stor interesse for teknologien. Selskaper som driver med flyplassreklame, ingeniørselskaper, finansselskaper og en rekke andre er også potensielle markeder, sier Frelsøy.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.