ARBEIDSLIV

Medlemsmøte på direkten

20. nov. 2000 - 07:09

Tidsklemma strammes stadig hardere om hverdagen til mange ingeniører og sivilingeniører. Jaget mellom maksimal ytelse på jobben og oppfølging av familie, hjem, barnehage, skole, korps og idrettslag gjør at mange kvier seg fra å påta seg verv i fagforeningslivet.

Nå går Norske Sivilingeniørers Forening (NIF) nye veier for å sikre rekruttering og opprettholde foreningsaktiviteten i en travel hverdag. Tirsdag arrangerer Gruppe for informasjonsteknologi i NIFs Oslo avdeling et faglig medlemsmøte som TV-overføres via Internett. Kveldens tema er bredbånd og multimedia.

– Våre medlemmers og tillitsvalgtes nye hverdag krever at vi blir mer effektive, sa NIF-president Einar Madsen under generalprøven med den nye møteteknologien.

Når tiden ikke strekker til, kan foreningsliv og frivillig, faglig oppdatering lett bli blant de aktivitetene som først må vike. Derfor vil NIF nå tilby sine medlemmer å følge foredrag, møter og delta i faglige debatter fra hjemme-pc'n eller fra kontoret. Du skal slippe å bruke unødvendig tid og penger på reiser til og fra møter. Alt du trenger for å henge med er en pc med lydkort, Pentium 100 eller bedre, med et 56 kbit/sekund modem eller ISDN-tilknytning for å oppnå akseptabel lyd- og bildekvalitet. Med bredbånd-tilknytning vil kvaliteten bli enda bedre.

I tillegg til bildeoverføring av innledninger og debattinnlegg, kan PowerPoint-filer, tekst og bilder tas i bruk i slike elektroniske møteoverføringer. De som følger møtet fra hjemme-pc'n kan stille spørsmål eller delta i debatten via e-post eller direkte telefonlinje. Interesserte kan fortsette debatten etter møtet i egne diskusjonsgrupper på Internett. De som ikke har anledning til å følge fagmøtet på direkten skal kunne logge seg på den lagrede versjonen, og følge møtet når det passer.

Næringslivet og undervisningssektoren har allerede tatt slik teknologi i bruk til møte- og opplæringsaktiviteter for å oppnå fleksibilitet og spare tid og kostnader til reise- og bespisning. Nå kommer altså foreningslivet etter med NIF i spissen. – Så vidt vi vet er dette det første faglige medlemsmøte som noen gang er holdt her i landet hvor man tar i bruk denne teknologien, sier en stolt initiativtaker, Per Lasse Hauglum, leder i NIFs IT-gruppe.

Bakgrunnen er en rekke avlyste arrangementer som følge av manglende oppslutning, og frykten for at tradisjonell møte- og debattvirksomhet rett og slett skal dø ut. – NIFs faggrupper har medlemmer spredt over hele landet. Vi tror denne møteformen vil komme til å revolusjonere såvel den faglige som den sosiale delen av vårt foreningsliv, sier Hauglum.

Han peker på at rasjonaliseringsgevinsten er stor dersom de ulike lokalavdelingene veksler på å arrangere fagmøter. Kanskje holder det at hver avdeling holder ett møte i året. Kurs og opplæring i NIF-regi kan etter hvert foregå på tilsvarende måte.

Premierekvelden vil teste interessen for framtidens møteform for NIF. Er det like utbytterikt å delta på møter via skjerm og tastatur som ved personlig frammøte? Er det prisen verdt å lagre foredrag og møter for at du skal kunne se de når det passer deg? Dette er blant spørsmålene NIF håper å få svar på.

Arrangørene forventer at mellom 100 og 200 NIF-medlemmer vil følge premiereoverføringen utenfra.

– Når overføringskapasiteten etter hvert blir større, vil det være bare fantasien som begrenser hva du kan overføre i slike fora, sier Einar Madsen. NIF-presidenten gleder seg i første omgang til å sprite opp referatene fra hovedstyremøtene med for eksempel videosnutter av de viktigste saksinnleggene. Madsen fremholder likevel at behovet for å møtes av og til ansikt til ansikt i foreningslivet vil bestå.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.