ARBEIDSLIV

Medisinmannen

10. mai 2001 - 10:11

Nylig presenterte han resultatet av et vellykket forsøk med bruk av fotodynamisk terapi mot hudkreft. Den familiekjære firebarnspappaen er en kombinasjon av vitenskapsmann og kremmer. Men så har han en nedarvet sans for business via sin nøysomme far med møbelfabrikk i Ryfylke. Hans storebror, Njål, ble sivilingeniør og har etter hvert bygget seg opp som en svært lønnsom elektrogrossist. Lillebror, Herbjørn, etablerte seg tidlig innen shipping – og er i dag mektig leder av Ugland Nordic Shippig.

Vidar Hanssons bioteknologifirma PhotoCure har fra en sped start i 1993 steget sterkt i verdi. I år 2000 var selskapet priset til 2,6 milliarder kroner ved børsnotering. I år har aksjekursen sunket betydelig, men er i senere tid på vei opp igjen.

Gründeren, som på fritiden er oppslukt av seiling og musikk, kommer fra den lille bygden Hjelmeland i Ryfylke. Der vokste han bokstavelig opp i en haug med sagflis. Faren laget de etter hvert så berømte jærstolene hos sin onkel. Fabrikkproduksjon etablerte han 20 år gammel, og fabrikken ledet han frem til 1990. – Min far syntes jeg var uegnet til å overta fabrikken, forteller Hansson.

Distriktslegen i mente den skoleflinke Vidar burde studere medisin, og slik ble det. Han fullførte medisinsk embetseksamen 25 år gammel ved Universitetet i Oslo. Som turnuskandidat ved Rikshospitalet ble apetitten for forskning vekket. Særlig fant han molekylær endokrinologi spennende. Nettopp dette feltet tok han doktorgrad på i 1975 ved Universitetet i Oslo, etter et meget utviklende arbeidsår i prestisjefylte forskningsmiljøer i USA. Han har mottatt flere utmerkelser for sin forskning, inkludert Jahreprisen i 1977.

– En forsker er en spesialist som i utgangspunktet ikke kan det han er på jakt etter, for deretter intenst og systematisk å gjøre noe med det. Man må nærme seg det ukjente på en profesjonell måte, understreker han. – Forskere må ikke være for selvopptatte. I større grad må de gå i seg og selv blant annet bli flinkere til å samarbeide. På den måten vil de kunne lykkes bedre å finne frem til noe som kan bli kommersielt utnyttbart.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.