ARBEIDSLIV

Medisinmannen

10. mai 2001 - 10:17

Den familiekjære firebarnspappaen er en kombinasjon av vitenskapsmann og kremmer. Men så har han en nedarvet sans for business via sin nøysomme far med møbelfabrikk i Ryfylke. Hans storebror, Njål, ble sivilingeniør og har etter hvert bygget seg opp som en svært lønnsom elektrogrossist. Lillebror, Herbjørn, etablerte seg tidlig innen shipping – og er i dag mektig leder av Ugland Nordic Shippig.

Vidar Hanssons bioteknologifirma PhotoCure har fra en sped start i 1993 steget sterkt i verdi. I år 2000 var selskapet priset til 2,6 milliarder kroner ved børsnotering. I år har aksjekursen sunket betydelig, men er i senere tid på vei opp igjen.

Gründeren, som på fritiden er oppslukt av seiling og musikk, kommer fra den lille bygden Hjelmeland i Ryfylke. Der vokste han bokstavelig opp i en haug med sagflis. Faren laget de etter hvert så berømte jærstolene hos sin onkel. Fabrikkproduksjon etablerte han 20 år gammel, og fabrikken ledet han frem til 1990. – Min far syntes jeg var uegnet til å overta fabrikken, forteller Hansson.

Distriktslegen i mente den skoleflinke Vidar burde studere medisin, og slik ble det.

Han fullførte medisinsk embetseksamen 25 år gammel ved Universitetet i Oslo. Som turnuskandidat ved Rikshospitalet ble apetitten for forskning vekket. Særlig fant han molekylær endokrinologi spennende. Nettopp dette feltet tok han doktorgrad på i 1975 ved Universitetet i Oslo, etter et meget utviklende arbeidsår i prestisjefylte forskningsmiljøer i USA. Han har mottatt flere utmerkelser for sin forskning, inkludert Jahreprisen i 1977.

– En forsker er en spesialist som i utgangspunktet ikke kan det han er på jakt etter, for deretter intenst og systematisk å gjøre noe med det. Man må nærme seg det ukjente på en profesjonell måte, understreker han. – Forskere må ikke være for selvopptatte. I større grad må de gå i seg og selv blant annet bli flinkere til å samarbeide. På den måten vil de kunne lykkes bedre å finne frem til noe som kan bli kommersielt utnyttbart.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.