DOKTORGRADER

Medisiner fra data

Atle Abelsen
2. sep. 2004 - 14:58

Databaserte metoder i legemiddelutvikling reduserer behovet for laboratorieforsøk, noe som er både økonomisk og tidsmessig gunstig.

Bakgrunnen for doktorgradsarbeidet er kunnskapen om at kreftceller utnytter proteiner for vekst og spredning, og at man kan utvikle nye legemidler mot kreft ved å finne kjemiske forbindelser som binder til disse proteinene og blokkerer deres funksjon.

Databasert molekylmodellering er et nyttig verktøy for å analysere proteinstrukturer og interaksjoner mellom proteiner og ulike legemiddelkandidater.

Det er derfor viktig å utvikle nye analysemetoder som er mer effektive og som kan gi mer pålitelige resultater.

Doktorgradsarbeidet omhandler strukturbasert design av kjemiske forbindelser som binder til proteiner og blokkerer funksjonen til disse proteinene.

Tøndel har særlig sett på proteiner som er viktige for vekst og utvikling av kreft, og arbeidet har resultert i forslag til forbindelser som blokkerer funksjonen til proteinet Tyrosin kinase 2 (Tyk2).

Hun har utviklet nye databaserte metoder og anvendt dem til å designe nye legemidler mot kreft. Det er utviklet metoder for å analysere det aktive setet til proteiner, og for å estimere bindingsenergier mellom proteiner og mulige legemiddelkandidater.

En metode for å forutsi påliteligheten til modeller av proteinstrukturer er også blitt utviklet.

Avhandlingen har tittelen «Rational design of protein inhibitors using molecular modelling and multivariate analysis / Virtuell design av inhibitorer for proteiner ved bruk av molekylmodellering og multivariat analyse».

Arbeidet er utført ved Institutt for kjemi, NTNU, med professor Per-Olof Åstrand som hovedveileder og dr. Finn Drabløs som medveileder. Arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.