NATURVITENSKAP

Medisin kan gi spillegalskap

Det er stoffet levodopa som er synderen.

Levodopa omdannes i kroppen til dopamin, som i hjernen styrer både bevegelser og følelser som har med lykke, glede og velvære å gjøre. Kort sagt nytelse.

I USA skal en Parkinson-pasient ha spilt bort opp til 60.000 dollar på to til tre måneder etter økt medisinering.

- Dette er kjent fra faglitteraturen, bekrefter professor og avdelingssjef Espen Dietrichs ved nevrologisk avdeling på Rikshospitalet.

Dietrichs forteller at det ikke er noen kjente tilfeller i Norge. I Norge er det rundt 7000 pasienter med Parkinsons sykdom. Ifølge New Scientist skal denne bivirkningen ramme halvannen prosent av de som bruker levodopa.

Dietrichs forteller at det bare er vage anelser i fagmiljøene om hvorfor slike bivirkninger oppstår og at de rapporterte tilfellene rammer pasienter som har hatt Parkinsons lenge, eller er alvorlig rammet.

Ikke sex

Det er også kjent at medisinen kan føre til hyperseksualitet, noe som vanskeliggjøres av at disse pasientene ofte ikke er fysisk i stand til å gjennomføre sex.

- Dette blir synsing, men siden det har med nytelse å gjøre kan en godt tenke seg at de som er mest utsatt har hatt glede av spill tidligere, sier Dietrichs og legger til:.

- Det er liten grunn til å tro at en som aldri har spilt plutselig vil utvikle spillegalskap.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.