IKT

Medbrakt turistguide

Nidarosdomen har allerede i ett år tilbudt elektronisk turistguiding via lomme-PC. Nå kommer tjenesten også på mobiltelefon.

Når du for eksempel kommer frem til døpefonten, spiller telefonen automatisk av informasjon om denne i form av bilder og en lydinnspilling.

Tjenesten, som foreløpig er en demonstrator, er utviklet av studenter ved NTNU i nært samarbeid med Telenor og Trondheims-selskapene Klipp og Lim Media og Radionor.

Avanserte teletjenester

ARTS (Arena for Research on advanced Telecom Services) er et samarbeidsprosjektet mellom NTNU, Telenor FoU, Ericsson og Abelia Innovasjon, med støtte fra Norges forskningsråd.

Prosjektet tar for seg ulike teknologiske utfordringer rundt nye avanserte teletjenester.

Praktisk utprøving av disse tjenester gjøres i et eget laboratorium på Gløshaugen, hvor det også skal etableres et innovasjonssenter for tredjeparts tjenesteutviklere.

Tredelt

Systemet består av tre deler; en turistguide, et konfigurasjonsverktøy og et statistikkverktøy.

Turistguidesystemet ligger på en server hvor all informasjon om severdighetenes lokasjon ligger lagret. I tillegg holder serveren oversikt over hvor brukerne befinner seg.

Informasjonen overføres automatisk til mobiltelefonen eller PDA-en etter hvert som brukeren beveger seg. På denne måten får turistene informasjon tilpasset sin egen plassering og slipper å søke gjennom stor mengder data for å finne den informasjonen de står i nærheten av.

Konfigurasjonsverktøyet kan brukes på to ulike måter. Det kan enten brukes til å registrere lokasjonsinformasjon om en ny turistguide som skal utvikles, eller det kan brukes til å gjøre endringer i en turistguide som allerede finnes.

Det statistiske verktøyet, som foreløpig ikke er tatt i bruk, kan holde oversikt over hvor brukerne har beveget seg og hvor ofte de ulike severdighetene har blitt besøkt. Ut i fra denne informasjonen kan ansatte ved de ulike turistattraksjonene gjøre forbedringer i forhold til brukernes preferanser.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.