NETTARKIV

Med smak for natur

Odd Valmot, John StrømOdd Valmot, John StrømOdd Valmot, John Strøm
11. des. 2001 - 14:36

Direktøren i Aker Technology er ikke av dem som klager på mulighetene vi har her i landet. Tvert imot. Oscar Graff (48) synes norske ingeniører har et fantastisk utgangspunkt, og at det er kjempespennende å jobbe med teknologi. - Se hva vi har fått til i Nordsjøen. På forbausende kort tid har vi utviklet den beste teknologien i verden på en rekke områder.

I tillegg til å lede gass-, energi- og miljø-området i Aker Technology er Graff plukket ut som Aker Maritimes representant i det nye topplederforumet som undersøker hvordan vi best kan utnytte naturgassen industrielt i Norge.

Som sønn av en gruveingeniør vokste Oscar Graff opp på Knaben i Vest-Agder. Faren måtte, i likhet med så mange andre teknologer i små, avsondrede industrisamfunnet, være en altmuligmann. Det var en god start for unge Graff som så å si fikk teknologien inn med morsmelken. I tillegg til teknologi er Knaben preget av vakker natur, og kjærligheten til utelivet sitter godt plantet ennå. Fra konfirmasjonen i 13-årsalderen var hagle en naturlig del av utrustningen. Siden har mang en rype funnet veien til familien Graffs tallerkener, men nå klager han litt over for lite tid til denne fritidsaktiviteten.

Kjærligheten til naturen og til teknologien preget valget av utdannelse. Først tenkte han på miljøfag ved Universitetet i Oslo, men til slutt gjorde han som far. Han fant veien til Gløshaugen og studerte kjemiteknikk, godt krydret med miljøtema. I diplomoppgaven så han på metoder for å fjerne SO2 fra avgass. Den første jobben var i Sintef, hvor han så å si byttet forurensning, og i stedet jobbet med fjerning av CO2 fra naturgass.

Etter mange år i oljeindustrien, med deltakelse i utfordrende offshore-prosjekter som blant annet Troll A, Snorre A og Njord, er sirkelen sluttet. Nå er det miljø og gassrensing som igjen står på Oscar Graffs agenda. - Det ville være innmari morsomt, sier han med innlevelse - om vi her i landet kunne få satt verdens første utslippsfrie gasskraftverk i drift, "Look to Norway"!

Kjenner vi Oscar Graff og den teknologien han jobber med rett, er det svært sannsynlig at vi om noen år kan skrive en reportasje fra åpningen av et slikt pioneranlegg basert på Akers HiOx-teknologi.

Les mer på side 36:

Høy på oksygen

Les mer om: