NETTARKIV

Med på notene

6. juni 2002 - 08:28

En vakker aprildag i 1954 kom den vesle pjokken Jacob Borchsenius til verden i Porsgrunn. Unge Jacob fikk en god oppvekst i en av byens mest bemerkelsesverdige privatboliger. Faren, arkitekt Johs Borchsenius, hadde tegnet familiens bolig, som var et ivrig samtaleemne på Østsiden i den ellers så rolige småbyen ved Frierfjorden.

Sommerene ble ofte tilbragt ved sjøen, og ikke sjelden fikk ferden mot Nevlunghamn ytterst ute på Brunlanes eller over i Langesund og Bamble på den andre siden av Eidangerfjorden. Om det er lydsignalene fra fyrene her ute eller om andre ting inspirerte den unge Jacob til å begynne å spille trombone, skal være usagt. I hvert fall ble musikken tidlig en viktig del av livet hans. Fra skolekorpsmusikant til jazzmusiker var veien kort. Allerede på gymnaset begynte han å spille i Guttorm Guttormsens storband, og sommerjobben bestod i å være musiker i Dizzie Tunes sommerrevyer i Tønsberg. Noe kamerater fikk glede av ved å få billigere billetter.

Etter gymnaset i Porsgrunn var veien kort til Porsgrunn ingenørhøgskole på den andre siden av jordet. Som nybakt elektronikkingeniør fikk han jobb hos Simonsen Elektro i Oslo i 1975, hvor han var med på å utvikle verdens første kommersielle NMT mobiltelefon. Som småbarnspappa tok han NKIs bedriftslederskole. - Jeg mener det er svært viktig for ingeniører å kunne en del om økonomi. Det vil skape bedre forståelse for verdiskapingen, sier han.

Siden har han vært innom STK (Alcatel) for deretter å flytte hjem til Porsgrunn og National Elektro hvor han ble i hele 11 år. Siden 1993 har han vært fast inventar i Elteco, og han deltar aktivt i bransje,organisasjonen Ifea.

Det eneste han kanskje er litt lei seg over, er at hans to sønner ikke har valgt å bli ingeniører eller musikere. - De har kanskje fått skrekken, hva vet vel jeg? sier han.

Interessen for musikk har han fortsatt som en av de drivende kreftene i jazzmiljøet i nedre Telemark. Trombonen er i bruk, og i mer private lag spiller han opp på piano. Går du inn på PC-en hans, finner du noter på noter og atter noter. Fortsatt spiller han i et storband i Grenland, 12+. Her skal han være med lenge. - Jeg har tenkt å leve like lenge som min far, han går i sitt 100 år, bor i sitt eget hus og er forsatt en ivrig bilist.

Kanskje danner han en vakker dag Porsgrunns svar på New Orleans Preservation Hall en vakker dag. Stedet der ingen musikere er under 80?

Markedssjef Jacob Borchsenius i Elteco representerte automatiseringsbransjen i prosjektgruppen for årets Elliade. Som trombonist er han ikke redd for å utbasunere sine meninger

Les mer på side 26:

Eliade-nyttLes mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.