NETTARKIV

Med interesse for broer

BROBYGGER: Marianne Folkestad Bjelland koser seg med broprosjektering i Norconsult. ¿ Det hender at jeg stopper opp og titter på broer i fritiden også, sier hun.
BROBYGGER: Marianne Folkestad Bjelland koser seg med broprosjektering i Norconsult. ¿ Det hender at jeg stopper opp og titter på broer i fritiden også, sier hun.Bilde: Privat
Truls Tunmo
13. aug. 2007 - 14:35

Den 27 år gamle sivilingeniøren fra Oslo var ferdig med studiene i fjor sommer, og har det siste året jobbet i broseksjonen i Norconsult.

– Det startet med at jeg fikk sommerjobb i broseksjonen i Vegdirektoratet etter 3. klasse ved NTNU. Det var sånn jeg ble interessert i broer, sier Marianne Folkestad Bjelland.

Etter at hun hadde tatt 4. klasse i Buenos Aires i Argentina, skrev hun en prosjektoppgave om gangbrua Ypsilon i Drammen.

– Ovenfra ser denne broen ut som en y, og den har et hovedspenn og to sidespenn, sier broingeniøren entusiastisk.Må framstå som trygg

Hva gjør jobben din så spennende?

– Stort sett består jobben min av at jeg beregner og tegner, det vil si prosjekterer broer. Det mest spennende er tidlig i prosessen, når man skal finne ut hvordan broen skal fungere, hvordan konstruksjonen påvirkes av laster, sier den ferske sivilingeniøren.

Hva er også viktig i prosjekteringsfasen?

– Et veldig viktig element, er at broen skal konstrueres slik at den ikke oppleves som utrygg å bevege seg på. For eksempel går det på stivhetsforhold i konstruksjonen. I tillegg vil vi utforme broen så den gir et fint uttrykk, sier Marianne.Ungt miljø

Første gang hun kom i kontakt med Norconsult, var under en bedriftspresentasjon ved NTNU.

– Det var før jeg reiste til Argentina for å ta 4. klasse. Under presentasjonen i Trondheim, fikk jeg et veldig godt inntrykk både faglig og sosialt. Jeg liker meg veldig godt på jobben, sier Marianne.Jordskjelvanalyserer Hardangerbrua

Et spennende prosjekt hun arbeider med for tiden, er gangbroer i forbindelse med jernbaneutbyggingen i Sandnes og Stavanger.

– Dessuten er jeg midt i jordskjelvanalyser av Hardangerbrua over Eidfjorden.

Stopper du opp ved broer i fritiden og funderer over hvordan de er konstruert?

– Det kan skje hvis broen er spesiell. Men jeg går ikke rundt og tenker på broer hele tiden, sier Marianne Folkestad Bjelland.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.